Index Vakbarát Hírportál

A produktum, ami színvonalasan képviseli Magyarországot

2014. július 11., péntek 16:35

A zsűri egyik tagja szerint ezt próbálják létrehozni a Magyaroszág Szépe versenyen. Kicsit kegyetlennek hangzik, de a versenyzők és a zsűri is élvezik. A BBC mégsem közvetíti a 80-as évek óta, mert nem érzik a versenyt eléggé korrektnek. A bikinis fordulóról tényleg elég furcsa érzés tudósítani.

Jöjjön az Ancsi, ő sokkal szebb látvány

– ezzel nyitotta meg Hajdú Péter producer a 2014-es Magyarország Szépe verseny bikinis alversenyét Herceghalmon, csütörtök délután. (Ennek csak annyi volt a tétje, hogy aki ezt megnyeri, az már biztosan ott lesz a döntőben.) A 2013-as győztesre, Rákosi Annamáriára utalt, aki most a zsűri tagja.

Ez az a verseny, amiről épp egy hete derült ki , hogy 2014-ben visszatér a köztévére, az M1 és a Duna World közvetíti. Korábban már volt a Magyar Televízióban, 2007-ben viszont átkerült a kereskedelemi tévékre. A Miss World első fordulóját Magyarországon 1988-ban tartották, ahol soha nem volt szocializmus, ott 1951-ben

Valamennyire azért fura, hogy nálunk épp most hozzák vissza a köztévére.  Az anyaműsort már a 80-as években levette a képernyőről a BBC, pont azért, mert nem érezték politikailag elég korrektnek. Akkorra már harminc éve sugározták folyamatosan, elég jó nézettségi adatokkal – igaz, 1970-ben volt egy kis zűr, mert feminista aktivisták bűzbombákkal és vizipisztolyokkal zavarták meg a versenyt. A Miss World gálát azóta is megrendezik minden évben, és közvetítik is a világ 123 országában – az viszont tényleg igaz, hogy a világdöntő jellemzően már csak olyan helyeken megy a köztévében, mint Belarusz vagy Zambia. A szervezők azt mondják, a nemzeti döntőket még több országban vetítik a közszolgálati csatornán, de Olaszországban a Rai Unio például épp 2013-ban szállt ki a szépségversenyből.

Egy kanapé és nagyon sok, bikinit viselő lány

Mikor kora délután beléptem az Abacus Hotel előterébe, a húsz kiválasztott Miss World Hungary-jelölt épp egy fotel körül pózolt fürdőruhában. Hirtelen meglepett a látvány, mert a húsz ember összezsúfolódva nagyon soknak tűnik. Arra persze számítottam, hogy csak bikini lesz rajtuk – arra viszont nem, hogy ilyen közel állnak majd egymáshoz.

Maga a verseny odakint, a szálloda udvarán volt. A zsűriben a szponzorok képviselői mellett olyan férfiak ültek, mint Michelisz Norbert autóversenyző vagy Pantl Péter Playboy-főszerkesztő. Volt azért több nő is, köztük persze a már említett Rákosi Annamária, a tavalyi győztes.

Egy szépségverseny bikinis fordulóját pont úgy kell elképzelni, mint ahogy mindenki elképzelné. Van egy bemondó, aki sorszámokat és neveket mond egymás után. Van egy vasalt inget viselő zsűri, egy négycsillagos szálloda udvarának árnyékos oldalán ülnek. És van egy kifutó (ezt most valójában csak az udvar terasza), amin egymás után elkezdenek felvonulni a versenyzők Pitbull Timber című számára.

A vonulás megindulása előtt Hajdú Péter beszélt a zsűrihez. Most csak producer, a tévés adásban nem is látszódhat majd, mert egy másik csatornának az arca (a TV2-é).

A ti ízlésetekre van bízva, ki nyeri meg, és ki az, aki hazamehet

– éreztette Hajdú a felelősség súlyát a zsűrivel, majd eltűnt a kamerák mögött, és megkezdődött a bemutató. A versenyzők kettő-hármasával vonultak fel.

  1. Ki az ajtón, elsétálni a parkett végéig, közben elegánsan járni és mosolyogni.
  2. Megállni a végén, valakire rámosolyogni, nem kurvásan de azért nem is unalmasan megbiccenteni a csípőnket, közben érdekesnek tűnni.
  3. Elegánsan visszasétálni, közben mosolyogni

– ilyesmit kaphattak instrukciónak, a hangsúlyt valahová a „nem kurvásan” és a de azért nem is unalmasan” közé téve.

Nem vagyok tagja a zsűrinek, de engem is teljesen magával ragadt a hangulat, a jegyzetlapomon én is pontozni kezdtem őket. Ez nyilván csak azért van, mert még sosem voltam zsűritag sehol, de most jöttem rá, mennyire hasznos dolog a rajtszám. Az 11-es versenyzőnek olyan az alakja, mint Nicki Minajnak alul. A 14-esnek olyan, mint Nicki Minajnak felül. A 04-es arca a fiatal Donatella Versace – zseniálisak ezek a számok, sosem tudnék ilyen hatékonyan pontokat osztani nevekre.

Egy kicsit persze rossz érzés, de alapvetően élveztem. Valószínűleg arról van szó, hogy az utcán egyébként is csinálok valami hasonlót: szembe jön velem valaki, és gondolok róla valamit. Itt is ugyanez történik, és külön jó érzés, hogy egyébként az összes felvonuló messze jobban néz ki nálam, szóval mindenféle aggodalom nélkül pontozhattam.

Négyszer mentek összesen körbe, mindenkinek volt ideje megnézni őket bőven, az utolsó alkalommal pedig felállították őket egymás után, sorban, a zsűri előtt. Na ez az a pillanat, ahol egy kicsit kínossá kezdett válni a helyzet. Eddig még ott volt a versenyzőknek cselekvési lehetőségként, hogy mozogniuk meg mosolyogniuk kellett, ami ilyenkor egyébként tényleg számít. Ezután viszont már tényleg elég tehetetlenül álltak a zsűri előtt, ami flegmán méregette őket, és közben jegyzetelt.

Kicsit később megszületett az eredmény: 07, 08 és 17 az első három helyezett, a 11-es versenyzőt pedig hazaküldték – nem azért, mert ronda, hanem mert az a szabály, hogy valakit mindenképpen hazaküldenek.

Akármilyen furcsa, őket nem zavarja

Nem annyira a fenekeket nézem, az arc és kisugárzás számít” – hallottam a zsűri egyik tagját nyilatkozni a Velvet újságírójának. Viszont ha egy dolog van ami nagyon zavar, az a narancsbőr” – mondta, és azt fejtegette, milyen szörnyű, hogy egyáltalán bejuthatnak ilyen versenyzők a castingra.

Azt gondolnám, azért valamennyire biztosan kényelmetlen érzés kvázi meztelenül állni egy ilyen zsűri előtt, úgyhogy két versenyzővel is megpróbáltam beszélni, hogy megtudjam, miért megy bele valaki ebbe az egészbe. Nagyon úgy tűnik, hogy azért, mert ők ezt élvezik, és egyébként is ebben jók. Ennyi.

A nyolcas versenyző 23 éves, de már 17 éves kora óta modellkedik. Budapesti, és még a saját pénzéből kezdett modelliskolába járni. Szeretne kijutni külföldre, de

alapvetően csak azért, hogy hátrányos helyzetű embereket segítsen.

A  hátrányos helyzetű emberek melyik csoportjáról van szó?" – kérdeztem. A beteg gyerekekről" – mondta magabiztosan, és a segítség, ha jól értettem, valami olyasmiből állna, hogy a külsejével felhívja magára a figyelmet, aztán ha ez megvan, a szavaival felhívja a figyelmet a beteg gyerekek problémáira. Nagyon hamisnak hangzik leírva az egész, de élőben majdnem elhittem, és egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy nem kéne tényleg elhinnem, hogy ő tényleg ezt szeretné.

– Nem megalázó kimenni a kifutóra?

– Nem, inkább izgalmas.

– Na de bikiniben?

– De hát különben hogy döntenék el, hogy nézek ki?

Beszéltem egy másik versenyzővel is, nagyon hasonlókat mondott. Gazdálkodás-menedzsmentet tanul, csak huszonkét éves. Neki is gyermekkori álma ez az egész – kislányként mindig szerette a hercegnőket, most szeretne kicsit ő is az lenni. Ő azért azt mondta, furcsa érzés volt kimenni a kifutóra – pedig modellkedett korábban.

Fogalmam sincs, igazat mondanak-e a versenyzők, és ha igazat mondanak, ez jelenti-e azt is, hogy igazuk van. Valahogy úgy érzem magam, mint amikor a nyugat-európai burka-tiltásokról olvasok: ott is társadalompolitikával foglalkozó szereplők és egy csomó értetlenkedő nő áll szemben egymással, és a feministák ott is olyasmin vannak kiakadva, amit az érintett nők nem értenek – én meg értem mindkettőjüket, és fogalmam sincs, melyiküknek van igaza. Áttérek inkább a zsűrire, ha itt olyasmi történik, amiért valakinek felelősséget kell viselnie, azok nyilván ők lesznek.

Úgy jött az egész, hogy a csapatnál azt érezték, jó megjelenési lehetőség a szépségverseny zsűrijében ülni” – mondta Michelisz Norbert autóversenyző, aki 2011 óta tagja a zsűrinek. Megkértek, és igent mondtam.”

Van azért kellemetlenebb feladat is annál, mint gyönyörű fiatal lányokat pontozni.

Nem hiszem, hogy megalázó lenne a nőknek” – válaszolta, mikor erre rákérdezek.  Egyébként is elég konzervatívan gondolkodom ebben a kérdésben. Mondtam valami vállalhatatlant?” – fordult oda hozzám aztán kicsit aggódva a beszélgetés után.

Pantl Péter, a Playboy főszerkesztője sokkal határozottabb. Ez egy verseny, vannak győztesek és vesztesek, a vesztesek persze rosszul érzik magukat utána.” Az egész kérdést elviszi a sport irányába – ezt a taktikát egyébként a műsort sugárzó MTVA is szereti alkalmazni, sokszor beszélnek róla, hogy a nyertes aztán Magyarországot képviseli a világversenyen. Elég ügyes érvelés: tényleg nem tudok olyan rosszra mutatni, ami megtörténhet a szépségversenyek résztvevőivel, de nem történhet meg egy élsportolóval – a sport ellen meg nyilván soha nem szólnék egy szót sem, nem is tudok igazán róla semmit.

Szigorúnak kell lennie a zsűrinek, mert az a célunk, hogy a verseny végén kiállítsunk egy felvállalható produktumot: egy olyan nőt, aki színvonalasan tudja képviselni Magyarországot a Miss World 2014 döntőben

– használta tovább Pantl a sportközvetítések nyelvét.

Ő is nagyon sokat beszélt róla, hogy a szépségverseny egyáltalán nem is csak a nagy mellekről szól: az arányos testeket szeretik, és neki is nagyon fontos a kisugárzás és az intelligencia. A versenykiírásban még az is szerepel a feltételeket között, hogy a jelentkezőknek beszélnie kell valamilyen idegen nyelvet. Abban azért nem vagyok biztos, a szervezők tisztában vannak-e vele, hogy ez mennyire nem válasz a verseny ellen eredetileg felhozott feminista kifogásra.  Ennek valami olyasmi a lényege, hogy ezeken a versenyeken azt tanítják a nőknek, hogyan tegyék magukat minél kellemesebb tárggyá a külvilág számára. Nem túl nagy változás, hogy egy kellemes tárgytól elvárjuk az idegennyelv-tudást is.

Végül Rákosi Annamáriával, a 2013-as verseny győztesével beszélgettem. Ő molekuláris biológiát tanult a Debreceni Egyetemen, mióta megnyerte a versenyt, már az államvizsgája is megvan. Civilben szeretne dolgozni, de azért közel maradna a versenyhez is: például mindenképp segítene a mostani verseny nyertesének a felkészülésben, hiszen van már például tapasztalata a világversenyen való részvétellel. Nem igazán érti, mi baja lehet ezzel az egésznek akárkinek: amikor erről kérdezem, arról kezd beszélni, hogy a szépség egyébként sem egy objektív dolog, mindenkinek más az ideálja.

– Elmennél zsűrizni a verseny férfi változatára?

– Miért ne? Bár nem hiszem, hogy van férfi változat – tűnődött. Az ideális férfitól egyébként azt várja, hogy legyen intelligens, kommunikatív, és nagyon fontos neki, hogy fel tudjon rá nézni.

A Magyarország Szépe versenyt július 20-án közvetíti az M1 és a Duna World. Ott is lesz egy külön bikinis forduló, de a szervezők több versenykört ígérnek. Lesz például estélyis, retró, és nemzeti viseletbe öltözött bemutató is.

Rovatok