Index Vakbarát Hírportál

Munkácsy-ellenes lobbi miatt buktuk a trilógiát?

2014. július 15., kedd 11:38

A Munkácsy Alapítvány szerint az országban létezik egy antimunkácsysta lobbi, ami megakadályozza, hogy a trilógia kanadai tulajdonban levő darabja a mienk legyen.

A Népszabadság írta meg, hogy kisebb felháborodás kíséri a Munkácsy-trilógia sorsát Debrecenben. A Munkácsy Alapítvány egy közleményben támad valakiket (nem neveznek néven senkit), akik megakadályozzák, hogy a trilógia mindhárom darabja a magyar állam birtokába kerüljön. A trilógiát tegnap óta nem lehet egyben látni a debreceni Déri Múzeumban, ugyanis elszállították a Krisztus Pilátus előtt című festményt, amit egyelőre sikertelenül igyekeznek megvásárolni – hiszen még az áráról sem sikerült megegyezni.

A képért annak tulajdonosa, a hamiltoni galéria kétmilliárd forint közeli összeget kér, ami cseppet sem magas – a Déri Múzeum munkatársai szerint kiállítások alkalmával ennél magasabb összegre szokás biztosítani. A Munkácsy Alapítvány alapítója, Pákh Imre műgyűjtő a birtokában lévő Golgotáért (a gyűjtemény egyik darabja) szintén kétmilliárd forintot kér, de csak azzal a feltétellel adja el, ha a magyar állam megveszi a Krisztus Pilátus előtt című másik darabot. 

Rovatok