Index Vakbarát Hírportál

Meglepő minimalista ravatalozó Vácon

2014. július 29., kedd 11:23

Modern, minimalista dizájnt kapott a váci ravatalozó, amit egy fiatal tervezőnek, Kiss Zsombornak köszönhetnek. Szokatlan látvány egy ennyire letisztult, puritán ravatalozó, de ahogy a képeken látszik, nagyon is működik. A tervező szerint a megbízó Váci Egyházmegye nem emelt semmilyen kifogást, nyitottak voltak a modernebb elképzelésekre. (A megbízása egyébként a Váci Egyházmegye arculatának megtervezésére és a váci ravatalozó teljes átalakítására, belső dizájnjára, bútortervezésre szólt.)

Kiss Zsombor szerint fontos, hogy a térben minden elem jelentéssel bír, mert „a ravatalozó egy templomhoz hasonlatosan kiemelt jelentőségű transzcendens tér. Az ember földi útjának utolsó helyszíne és a túlvilági létbe, az ismeretlenbe való átlépés kapuja. Ennek megfelelően az építészeti koncepció a kereszténység gyökereihez visszanyúlva az »Út« és az »Átlényegülés/átlépés« jelentőségére fókuszál.”

Ezt az üzenetet sugallja a dizájn központi motívuma, a LED világítású fénytengely, mely a bejárattól indítva a padlón fut végig, kettészeli a teret, majd az apszis közepén elhelyezkedő oltáron folytatódik, végül a mennyezetet is két részre osztva visszatér a bejárathoz. Keretet alkotva ezzel a kör bezárul. A koncepció szerint a fénysáv a térben egy síkot határoz meg, egy „dimenzió kaput” nyit az elhunyt számára. Amikor a térben külön kapcsolható LED fény kigyullad, jelképesen ez a kapu kitárulkozik, láthatóvá válik.

Kiss Zsombor a Magyar Képzőművészeti Egyetemen diplomázott, de tanult ösztöndíjjal Spanyolországban is. Számos kiállítása volt már, a belsőépítészeten túl ugyanis tervez tárgyakat is a biciklitől a fülbevalóig, de logókat és számos boroscimkét is készített. Az ő nevéhez fűződnek a  maglódi római katolikus templom hangsúlyos, kör alakú lámpái is. A munkáit itt lehet megnézni

Itt pedig egy videó arról, hogy a váci ravatalozó milyen látványt nyújt világosban és sötétben:

Rovatok