Index Vakbarát Hírportál

Mundruczó darabja nyert Szentpéterváron

2014. október 13., hétfő 22:06

Mundruczó Kornél Proton Színházának Demencia című előadása nyerte el a kritikusok díját a Balti ház elnevezésű szentpétervári fesztiválon. Marina Beljajeva, a fesztivál művészeti igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a Leonyid Popov néhai szentpétervári színházi kritikusról elnevezett díjjal az újságírók-kritikusok a Mundruczó Kornél rendezésében színpadra állított Demencia című darabot és a vilniusi Városi színház Sirály című előadását ismerték el a legjobbnak.

A Proton Színház előadása az OPNI bezárásának történetén keresztül az öregekkel és a mentális problémákkal élőkkel való bánásmódra hívja fel a figyelmet. Az 550 főt befogadó szentpétervári színházterem színültig volt, amikor a Demenciát játszották.

Jóleső érzéssel tapasztaltuk, hogy a nézők megfelelően fogadták ezt az egyáltalán nem könnyű történetet, amely lehet, hogy sokak számára ismeretlen Oroszországban. Mindazonáltal Mundruczó Kornél színházi és alkotói nyelvezete nagyon közel áll a mi fesztiválunk programjához

- mondta Európa egyik legtekintélyesebb színházi seregszemléjének vezető munkatársa. Az UNESCO-díjjal kitüntetett Balti ház fesztivált 1991 óta minden év októberében megtartják. Alapvetően európai színházi premierekre épül. A színházi kritikusok nemzetközi szövetségének úgynevezett bázis rendezvénye.

A Rába Roland, Nagy Ervin, Tóth Orsi, Monori Lili, Bánki Gergő és Wéber Kata főszereplésével készült darabról szóló kritikánkat itt olvashatja el.

Rovatok