Index Vakbarát Hírportál

11 pályázóból választanak győztest a Múzeum Negyedbe

2015. január 9., péntek 18:22

Lezárult az Új Nemzeti Galéria-Ludwig Múzeum épületére kiírt nemzetközi építészeti tervpályázat első fordulója; a jelentkezést benyújtó építész irodák közül három pályázó jutott a második, tervezési szakaszba, a már korábban meghívott nyolc pályázó mellé.

Az Új Nemzeti Galéria-Ludwig Múzeum tervpályázatára meghívott hat külföldi és két magyar építésziroda mellett a referenciák alapján kiválasztott pályázók közt a második fordulóba került még egy magyar részvételű konzorcium: a Földes és Társai Építésziroda. Az iroda a Buro Happold Engineering, a Ken Smith Landscape Architect, valamint a New York-i September 11 Memorial Museum egyik tervezőjeként ismertté vált Davis Brody Bond Architects and Planners céggel közösen pályázik majd - közölte a kiíró Városliget Zrt.

Tizedik helyen pályázhat a gmp International GmbH architects and engineers, a Leonhardt, Andrae und Partner Beratende Ingenieure VBI AG, a ZWP Ingenieur - AG és a bogner.cc KG irodákból álló konzorcium, míg tizenegyedikként a Henning Larsen Architects SA, az Arup Engineering, a Gallagher and Associates és a Transsolar Energietechnik GmbH-ból álló konzorcium jutott tovább a második fordulóba.

A három konzorciumot, amely a nyolc meghívott mellett részt vehet a kétfordulós, nyílt nemzetközi kiírásban a bíráló bizottság a beadott referenciák, valamint a szakmai kompetencia és a pénzügyi alkalmasság értékelése alapján választotta ki; a közlemény szerint a magyarországi építészet történetében ilyen súlyú építészmezőny még soha nem versenyzett középület megtervezéséért.

Hat meghívott

Az Új Nemzeti Galéria-Ludwig Múzeum épületének tervezésére a Városliget Zrt. 2014 novemberében írt ki építészeti tervpályázatot, melyre hat világhírű külföldi építész iroda (Ateliers Jean Nouvel, David Chipperfield Architects, Mecanoo, Nieto Sobejano Arquitectos S.L.P., Sejima and Nishizawa and Associates, Snohetta) mellett a Zoboki-Demeter és Társaik Építésziroda, valamint Balázs Mihály Építész Műterme a BME Építészmérnöki Karával együtt kapott meghívást.

A döntőbe jutott tizenegy pályázó a részletes építészeti tervek elkészítését megelőzően január elején helyszínbejáráson és egyeztetésen vett részt a Városligetben, hogy a pályázati kiírás által meghatározott kritériumoknak minél inkább megfeleljenek a tervezett munkák.

A magyar és nemzetközi szakemberekből álló, tizenegy tagú zsűri a leendő múzeum építészeti minősége és megoldásai mellett a technológiai és funkcionális elképzeléseket (például a várható látogatói élményt és múzeumtechnológiai megoldásokat) a tervezett épület fenntarthatóságát (energiahatékonyság, ökológia), a környezettel kapcsolatos párbeszédet (többek között a zöldterületi szempontokat, a városképi beágyazottságot, a Városligettel való kapcsolatot vagy az épület megközelítését) és a várható költségeket (mind bekerülési és üzemeltetési vonatkozásban) is értékeli majd.

A 345 ezer euró összdíjazású tervpályázat eredményét 2015 áprilisában hirdetik ki.

A 2018-as választásokra fejeznék be

A Liget Budapest Projekt keretében az Új Nemzeti Galéria-Ludwig Múzeum épületével együtt öt új múzeum épül a park szélein, illetve a Ligetben található, de lebontásra ítélt építmények, beépítések helyén.

Az Ötvenhatosok terén megvalósuló Néprajzi Múzeum, FotóMúzeum Budapest és Magyar Építészeti Múzeum épületei, illetve a volt Hungexpo-irodák helyén épülő Magyar Zene Háza tervpályázatának eredményét 2014 decemberében hirdették ki.

Az eredmények közzétételét követően 2015-ben a részletes tervezés, a szükséges engedélyek beszerzése és a közbeszerzési eljárások lebonyolítása zajlik majd, az építkezés pedig 2016-ban indulhat, az épületek 2018 tavaszán kerülnek átadásra. Az öt új múzeumépület megvalósításának tervezett összköltsége 75 milliárd forint.

A beruházást számos kritika érte, nem tartotta jónak a Magyar Urbanisztikai Társaság, vagy egy független szakértők vezette felmérés. Sokan nehezen tartják elképzelhetőnek, hogy egy sereg épület felhúzása után valóban nőne a zöldterület a Ligetben, ahogy azt a projekt felelőse, Baán László állítja.

Rovatok