Index Vakbarát Hírportál

Plágium volt 2013 legsikeresebb dala

2015. március 11., szerda 00:13 | aznap frissítve

7,3 millió dollárt ítélt meg egy amerikai bíróság Marvin Gaye örököseinek, miután úgy találta: az ő 1977-es Got to give up című számával lényegében azonos a 2013-as év legsikeresebb dala, a Blurred Lines.

A plágium miatt a Blurred Lines szerző-előadójának, Robin Thicke és Pharell Williams duójának kell kifizetnie.

A basszus győzött

Thicke a bíróságon nem ismerte el, hogy lopta volna a dalt, a hasonlóság mértéke szerinte nem erre utal. Bizonyságul Michael Jackson és a U2 dalaiból is lejátszott részleteket a bíróságnak, hogy megmutassa: azonos akkordok azonos sorrendben is tudnak eltérően hangzani.

A bíróság Williamset arra kérte, játssza el a Blurred Lines basszusát, majd a Got to give up-ét. Ekkor Williams is elismerte, hogy egymás után lejátszva nagy a hasonlóság.

Ez az eredeti dal, amiből a bíróság szerinti plágium született:

  És ez pedig a plágium maga:

De a bíróság nem csak a hangzás miatt hajlott a plágium felé. Az ügyészség szerint erősítették Thicke és Williams interjúi is, amelyekben a zenészek többször elmondták, milyen hatással volt rájuk Marvin Gaye zenéje és különösen a Got to give upemlékeztetett a Consequences of sound. Williams is visszautasította, hogy másolásról lenne szó, a bíróság szerint azonban a plágium egyértelmű.

Hallja, hogy nem hallja a különbséget?

  • 5590
    Van azonos hatás, de hogy plágium lenne, az túlzás
  • 1861
    Mekkora lenyúlás, örüljenek, hogy megúszták 7 misivel
  • 1232
    A sréc fejhangja volt hasonló? Vagy micsoda?

Vanilla Ice például az Ice,IceBaby után nem került plágiumbíróság elé pedig az Underpressure című Queen-dalról nehéz leválasztani az alapmotívumot. És akkor a Süsü a sárkányról még nem is beszéltünk.

Rovatok