Index Vakbarát Hírportál

Ripacsok, színészek, az élet a tiétek!

2015. június 4., csütörtök 18:57

Hivatalosan is megkezdődött a XV. Pécsi Országos Színházi Találkozó. Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár dalra is fakadt a megnyitón.

A korábbi évekhez képest puritán, néptáncos-népdalos vonalra felhúzott megnyitóval kezdődött a XV. Pécsi Országos Színházi Találkozó, Magyarország legfontosabb színházi fesztiválja. A ceremónián a Pécsi Nemzeti Színház vezetője, Rázga Miklós szimbolikusan átadta a színház kulcsát a fesztivál ügyvezetőjének, Stenczer Bélának.  

Páva Zsolt, Pécs polgármestere talán először említette nyitóbeszédében a POSzT körüli botrányokat és problémákat, Udvaros Dorottya, a POSzT hivatalos díszvendége pedig arról beszélt, a POSzT miatt esett szerelembe Péccsel, ami még mindig tart, sőt fokozódik. De a show-t egyértelműen Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár vitte el, aki tavaly a Művészbüfében adott spontán zongorakoncertet, idén pedig dalra fakadt, és elénekelte a közönségnek Márti dalának egy részletét, a hallgatóság nem kis meglepetésére:

Kezdjetek nevetni, csak semmi melodráma

Senki bele nem halt még komédiába

Ripacsok, színészek, az élet a tiétek

Minek ölre menni, kezdjetek nevetni!

 Emellett Hoppál bejelentéssel is élt: idén az állam 60,5 millió forinttal támogatta a POSzT-ot (Pécs városa 75 millió forint közvetlen támogatással és bérleti díjak elengedésével járul hozzá a fesztiválhoz), ám szerinte még így sincs a főváros-vidék kulturális egyensúly helyrebillentve, ezért kezdeményezi, hogy 2016-tól a vidéki kulturális rendezvények számára a költségvetésben külön sor álljon rendelkezésre. A POSzT csütörtökön kezdődik, és június 13-áig tart, 10 versenydarabot és 4, a versenyből visszalépett előadást, valamint rengeteg versenyen kívüli OFF-programot láthat majd a közönség.

Ezt a számot küldi a kulturális államtitkár szeretettel minden fesztiválozónak: 

Rovatok