Index Vakbarát Hírportál

Taylor Swift úgy húzza le a fotósokat, ahogy az Apple lehúzná a zenészeket

2015. június 23., kedd 11:43

Taylor Swift meghátrálásra kényszerítette az Apple-t egy nyílt levéllel. Elérte, hogy a zenészek a most induló Apple Music ingyenes próbahónapjai alatt is pénzt kapjanak a lejátszott számokért, az internet pedig felrobbant a hírre, és most mindenki az énekesnőt bombázza nyílt levelekkel, hogy miket kéne még kiharcolnia, ha már így belejött.

"Mi sem kérünk ingyen iPhone-okat, légyszi, ne várjátok el tőlünk, hogy ingyen adjuk nektek a zenénket" - Taylor Swift az Apple-nek.

 És most megszólalt a legvékonyabb hang is a világ legkisebb hegedűjén:

"Minden tiszteletem Taylor, de mi sem kérjük ingyen a zenédet, ne várd el tőlünk, hogy ingyen adjuk neked a képeinket." - Jason Sheldon fotós

Egy szabadúszó fotós is nyílt levelet írt Taylor Swiftnek, amiben bemutat egy fotós szerződést, amit Swift koncertjei előtt mindenkinek kötelező aláírnia, ha képeket akar készíteni az előadásról.

A szerződés második és harmadik pontja szerint a fotós a koncerten készült képeket csak egyszer használhatja fel egy meghatározott publikációhoz, minden máshoz az énekes menedzsmentjének külön engedélye szükséges, ez még talán védhető is lenne, de amin minden jóérzésű fotós kiakad, az az, hogy a Taylor Swiftet képviselő cég ingyen felhasználhatja bármelyik fotós képeit promóciókhoz és reklámokhoz.

Magyarul: Taylor Swift ingyen képekkel húzza le a fotósokat, hasonlóan ahhoz, ahogy az Apple le akarta húzni a zenészeket.

Taylor Swift azzal érvelt az Apple-nek írott levelében, hogy a művészek a jogdíjakból, a munkájuk eladásából élnek, és három hónap fizetés nélkül rengeteg idő - miközben ő maga évek óta ingyen szedi be a képeket azoktól a fotósoktól, akik a képeik eladásából próbálják fenntartani magukat.

A levélre már reagált is Swift menedzsere, aki cáfolni szerette volna a fotós állításait, de tulajdonképpen megerősítette azokat. Azt mondja, a kötelező szerződés értelmében minden fotós szabadon rendelkezhet a képeivel, de csak akkor, ha engedélyt kap rá Swift kiadójától. És szerinte az, hogy a képeket ingyen felhasználhatják, nem jelenti azt, hogy a szerzői jogok is átkerülnek a fotóstól az énekeshez, csak azt, hogy ingyen felhasználhatják őket. 

Rovatok