Index Vakbarát Hírportál

Visszafizetik a rossz koncertek árát Finnországban

2015. július 6., hétfő 20:40

Fontos döntést hozott hétfőn a finn fogyasztóvédelmi hatóság: ezentúl vissza kell fizetni a közönségnek azoknak a koncerteknek az árát, amelyek egyértelműen rosszul sikerültek. A szabályozás megváltoztatását egy dühös Chuck Berry fan indította útjára, aki 2013-ban látta koncerten az akkor 88 éves rock and roll óriást, és egyáltalán nem volt elragadtatva a betegeskedő Berry előadásától. Berry bocsánatot is kért a nézőktől már koncert közben, de a finn hatóságok ennek ellenére arra kötelezték, hogy minden nézőnek fizesse vissza a koncertjegy árának a felét, írja a BBC.

"Aki egy ilyen szabályt hoz az mindig találkozik azzal az ellenérvvel, hogy egy koncert értékelése teljesen szubjektív. Ezért mi úgy döntöttünk, hogy egy-egy szubjektív vélemény nem elég a pénzvisszafizetéshez, hanem csak akkor jár vissza pénz, ha általánosan az a nézet, hogy a koncert egy bukás volt, mint például Chuck Berry esetében" - magyarázta egy helyi lapnak a fogyasztóvédelem vezetője.

Az általános gyakorlat a koncertekkel kapcsolatban a legtöbb országban az, hogy csak az elmaradt koncertek után jár vissza pénz, a botrányosan rosszak után nem. Ennek ellenére 2008-ban Neil Diamond 11 ezer rajongónak fizette vissza a koncertjegy árát, mert rekedten koncertezett, és így élvezhetetlen volt az előadása.

Rovatok