Index Vakbarát Hírportál

Lagzi Lajcsi, a pénzes szegény, aki imád kockáztatni

2015. szeptember 29., kedd 10:56

Első millióit utcazenélésből szerezte, aztán jött a televíziós karrier, most viszont a bűnügyi hírekben látjuk viszont Galambos Lajost, azaz Lagzi Lajcsit, akit lopással és vesztegetéssel vádolnak. Az ingatlanokat, ahol a gyanú szerint az áramot, a vizet és a gázt lopta, eredetileg eladásra szánta, de a gazdasági válság közbeszólt. Portré Lajcsiról, akinek már nincsenek barátai.

Egy bátor vállalkozó vagyok, aki szeret kockáztatni

– jellemezte magát egy interjúban Galambos Lajos, akit leginkább Lagzi Lajcsiként ismernek az emberek. Ezt a nevet még ő adta magának a nyolcvanas években, amikor ráérzett, hogy a lakodalmas-mulatós zenére óriási az igény.

A hőskor

Ezért tartóztatták le

Galambos Lajost múlt héten vették őrizetbe, később előzetes letartóztatásba került feleségével együtt. Azzal gyanúsítják, hogy mocsai lakóházában és a tatai apartmanparkjában a mérőórák megkerülésével használta az áramot, a vizet és a gázt, míg a szolgáltatók felé csak a mérőórákon jelzett minimális fogyasztást fizette. A gyanú szerint több tízmillió forinttal károsította így meg a szolgáltatókat. Ha bűnösnek találja a bíróság, évekre rács mögé kerülhet. Ennek fényében nagyon találó, amit egyszer magáról mondott: „Én a szerencse fia és a szerencse áldozata is vagyok.”

Noha az 1961-ben Soroksáron, sváb családban született, németül jól beszélő Galambos képzett zenész volt és apja kérésére zeneművészeti egyetemet végzett, tudta, hogy ha pénzt akar keresni, akkor a tömegeket kell szórakoztatnia. Azt is tudta, hogy a klasszikus zenében nem igazán tehetséges, viszont a mulatós zenéhez, a szórakoztatáshoz remek érzéke van. Később, amikor már befutott mulatós sztár volt, egykori évfolyamtársai annyira szégyellték, hogy el sem hívták évfolyamtalálkozókra.

Mindig keményen megdolgozott a pénzéért. Bár egyszerű, de nem szegény családban született, szakmai értelemben alulról küzdötte fel magát és szó szerint az utcáról építette fel a közönségét profi háttértámogatás nélkül. 1984-ben az egykori Sugár áruház előtt utcazenélt, és később szintén az utcán árulta mulatós kazettáit, amit az emberek vettek, mint a cukrot. Az így szorgosan összegyűjtött milliókat befektette, egy pasaréti lakást vásárolt az eladott kazetták árából. A takarékosságot a szülei verték bele, sváb gyerekként megtanulta, hogy be kell osztania, ami van. 

Életrajzi adatai szerint az első lemeze hivatalosan 1987-ben jelent meg Grüsse von Schorokschar (Üdvözlet Soroksárról címmel), majd ezt még hat másik követte, a legutolsót 2004-ben adta ki.

Az édesapja kockázatkerülő, óvatos ember volt, Lajcsi viszont ennek az ellentéte. „Hittem magamban, és tudtam, hogy az utcazenélés határát elértük. Eladtunk 10 karton kazettát. Lehet, hogy elkelt volna a tizenegyedik is, de tisztában voltam vele, hogy az országos bedurranáshoz valami más kell" - emlékezett vissza erre az időszakra. Galambos már 1993-ban megmondta, hogy a lakodalmas rock ideje lejárt, tovább kell lépni.

A közönség megérzi, ha valaki valamit csak pénzért csinál

- válaszolta 1993-ban a Friderikusz Show-ban arra a kérdésre, hogy szenvedélyből vagy pénzért csinálja-e, amit csinál. Friderikusz műsorából egyébként az is kiderült, hogy az évekkel később a kereskedelmi televízióban sikert sikerre halmozó Lajcsi a kilencvenes évek elején még kifejezetten cikinek számított a médiában, noha már ekkor milliókat szórakoztatott és jól is keresett ezzel.

Bár jól ment a népszórakoztatás, de Galambos érezte, hogy tovább kell lépnie, mert nem elég, ha csak zenél. Eladta a pasaréti lakását és az abból befolyó hárommillió forintot tévéreklámra költötte. A Pokoli torony című filmről tudta, hogy milliók fogják majd nézni, ezért a film előtt és után jelent meg a reklám. Ez be is jött neki. 

Tévés sikerek

A Tv2 indulásakor már volt neve, a televízióban kezdett karriert, noha korábban a lakodalmas-mulatós műfajra fanyalogva néztek a showbizniszben. Dáridó néven csinált műsort, ő volt a műsorvezető és a producer is egyben. Ez a produkció a mulatós műfaj inkubátoraként működött, olyan előadókat befuttatva, mint a később szintén a szórakoztatóiparban jeleskedő Gáspár Győző. Bombasiker volt.

Lajcsiról a közönség szerette azt hinni, hogy egy egyszerű, elhízott vidéki gyerek. Ez egy tudatosan felépített imidzs volt

– mesélte az Indexnek egyik egykori kollégája. Példát is mondott arra, hogyan keltették Lagzi Lajcsi körül ezt a látszatot. Az adás előtt mindig gondosan bezsírozták a haját, hogy megfelelően izzadtnak tűnjön. "Lajcsi sokkal okosabb és intelligensebb volt, mint amilyennek tudatosan beállította magát" – magyarázta a volt kollégája. 

A mulatóskirály a Tv2-ös időszakában volt a csúcson. Jó autója, saját sofőrje volt, de ami a legfontosabb: befolyása. Mivel a műsora nézők tömegeit vonzotta, a Tv2-ön belül döntéshozónak számított. És befolyásos barátokat is szerzett. Jó barátja volt az 1998-ban meggyilkolt médiacézárnak, Fenyő Jánosnak. Ugyanolyan autójuk volt, és amikor Fenyőt lelőtték, Lagzi Lajcsi elmondása szerint édesapja könyörgött neki, hogy adja el az autót, merthogy akár össze is téveszthették volna őket. 

"12 évvel ezelőtt, a negyvenedik születésnapomra a TV2 egy meglepetéspartit szervezett a hátam mögött Murauban. Boldog-boldogtalan ott volt ezen az ünnepségen. Barátoknak hitt emberek, akikről akkor azt gondoltam, az életem részei. Egy ideig azok is voltak, de utólag szinte az emberek háromnegyedéről kiderült, hogy nem voltak igaz barátok.

Akkoriban fontos, döntéshozó ember voltam a csatornánál, mindenki a kegyeimet kereste

- mesélte később. 

A Hidd el, szép az élet című dala 2001-ben, karriere csúcsán jelent meg:

A Tv2-től azután jött el, hogy a csatorna vezérkarát lecserélték. Nem kirúgták, ő jött el – hangoztatta. Később átment a köztelevízióhoz, ahol Szuperbuli néven folytatta a dáridózást. Ott is hozta a rekordnézettséget. A népszórakoztatás mellett sokat jótékonykodott is: még mulatóskirály korszakában hajléktalanoknak osztogatott meleg ételt, majd évekkel később, már a köztelevízióban, alapítója volt az Aranyág című jótékonysági műsornak. 

Lajcsi és a pénz

Bár sosem tagadta, hogy jómódban él, Lagzi Lajcsi egyáltalán nem tartotta magát anyagiasnak. Spórolósnak annál inkább.

Én egy pénzes szegény vagyok. Ugyanúgy élek, mint 30 évvel ezelőtt, ugyanúgy fáj, ha egy fél uborkát ki kell dobni

- mondta egy interjúban. De a „pénzes szegény" kifejezést úgy is értette, hogy újgazdagként tekint magára. Szerinte Magyarországon mindenki újgazdag, akinek pénze van, régi gazdagok nincsenek, mert a szocializmus alatt nem lehetett vagyonokat felhalmozni. 

Lagzi Lajcsi jelentős részben nem kulturális tevékenységéért, hanem jótékonysági akcióinak köszönhette, hogy 2001-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét, öt évvel később pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét. Szokolya község és több város, valamint Soroksár díszpolgára lett.  

A szórakoztatóiparban megszerzett vagyonát ingatlanokba fektette, saját bevallása szerint 20-30 éve foglalkozik ingatlanfejlesztéssel. Azt a lakóparkot, ahol a gyanú szerint a vizet, az áramot és a gázt lopta, eredetileg azért építette, hogy eladja, ám a gazdasági válság közbeszólt és maradt a bérbeadás. Egyébként a korabeli hírek szerint ugyanitt vett lakást Andy Vajna producer, későbbi kormánybiztos is, ezt állította korábban Lagzi Lajcsi is. Megkérdeztük Andy Vajnát, aki viszont tagadta ezt. 

Ha Lagzi Lajcsi pénze nem is lett kevesebb az évek múlásával, a szórakoztatóipari befolyása egyre inkább megkopott, egyre kisebb csatornáknál kapott csak lehetőséget, a köztévé után a Story Tv-ben, majd végül a Muzsika Tv-ben kötött ki. Tavaly ugyan az RTL Klubban bukkant fel a műsora, de ez nem tartott sokáig. Aztán egy ideig úgy hírlett, hogy a Tv2-höz megy, oda Hajdú Péter producer hívta, akihez évtizedes barátság fűzte. Azért a múlt idő, mert a barátságukat éppen a Tv2-ös projekt vágta gajra: a tervek szerint idén tavasszal indult volna el Lagzi Lajcsi műsora, de végül nem lett ebből semmi. Állítólag elszámolási vita miatt halt hamvába a projekt. Pedig - ahogy azt Lajcsi is megénekelte - kár összeveszni vele.

Nyilatkozataiból amúgy kihallatszott a sértődöttség, nem viselte könnyen, hogy vége az aranykornak, legalábbis ami a tévés szerepléseket illeti, mert fellépései azért így is bőven voltak.   

Kesereg a barátokon, de nem kesereg a körülményeken

Lagzi Lajcsi egyébként szeret keseregni azon, hogy mennyi barátjában csalódott már az elmúlt évtizedekben, ez több, vele készült interjú visszatérő témája.  

Nekem nincsenek barátaim. Nagy luxus barátokat tartani, mert nagy csalódást okozhatnak, amin aztán rengeteget rágódik az ember. Annak idején azt hittem, hogy vannak. 

És ha ez még nem lenne elég, a cégei sem muzsikálnak valami jól, legalábbis papíron nem. A Blikk szerint egyre-másra szüntette, illetve szünteti meg a céges érdekeltségeit az utóbbi években, ami pedig működik, vagy épp nincs felszámolás alatt, az is csak tengődik.

Bár most előzetes letartóztatásban van, Lagzi Lajcsi nem egy pesszimista alkat:

Soha nem keseregtem a körülményeken, és a kilátástalanabb korszakokban sem adtam fel.

Egyébként ártatlannak vallja magát.

Rovatok