Index Vakbarát Hírportál

A Nemzeti Kulturális Alapban is tarol a kétharmad

2015. november 3., kedd 09:35

Kétharmados többségbe kerülhet a Magyar Művészeti Akadémia és a kormány az idén 7 milliárd forintról döntő Nemzeti Kulturális Alap minden pénzosztó testületében, írja a Népszabadság.

A lap információja szerint a kormány már novemberben tárgyalhatja azt a tervezetet, amelynek célja, hogy a Fekete György által elnökölt Magyar Művészeti Akadémiát megkerülhetetlenné tegye a Nemzeti Kulturális Alap művészetfinanszírozási döntéseiben.

A Népszabadság szerint az NKA-­bizottságba és a konkrét támogatási igényekről döntő művészeti szakmai kollégiumokba a jövőben nem az emberi erőforrások minisztere és a szakmai szervezetek jelölik fele-fele arányban a tagokat, hanem harmadukat a miniszter saját hatáskörben, harmadukat az MMA, és csak a maradék egyharmadot a többi művészeti szervezet. Aki még ha meg is tudnak egyezni, a kormányközeli kétharmad leszavazza őket. A lap szerint az NKA-törvény módosításairól társadalmi egyeztetésre nem került sor, csak az MMA-val konzultáltak a javaslat készítői. 

A Népszabadság az megkereste az ügyben az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságát, ahonnan ez a válasz jött:

A Magyar Művészeti Akadémia kultúrstratégiai szerepének megerősítéséről szóló 1690/2012. (XII. 29.) kormányhatározat előírta az MMA Nemzeti Kulturális Alap (NKA) forrásainak felhasználásával kapcsolatos közreműködésének módjára vonatkozó kormányzati javaslat kidolgozását, továbbá a kulturális mecenatúra rendszer működésének felülvizsgálatát, a rendszerszerű működés és együttműködési felületek kialakításának lehetőségére figyelemmel, az esetleges párhuzamosságok megszüntetése érdekében. Részletekkel a kormány döntését követően tudunk szolgálni, addig szíves türelmét kérjük.

Rovatok