Index Vakbarát Hírportál

Perel Marina Abramovic szerelme, akit látványosan megkönnyezett

2015. november 12., csütörtök 20:50

Milliók nézték végig az interneten, ahogy Marina Abramovic The Artist Is Present című performansza során, amikor a művésznő teljesen mozdulatlanul hagyta, hogy a látogatók a szemébe nézzenek egy asztalnál, hirtelen megjelent Ulay.

Eredeti nevén Frank Uwe Laysiepen 16 évig volt Abramovic alkotótársa és partnere, közös performanszokat és videomunkákat készítettek, de a világ abban a pár perces videóban ismerte meg, amikor leült Abramovic-csal szemben, a szemébe nézett,  és az egyébként érzéketlen arcú nőnek elkezdtek potyogni a könnyei. Könnyen értelmezhető pillanat volt egy sokkal nagyobb művészi performanszból, amiről mi itt írtuk.

De ahogy a párperces, irtó népszerű videóknál lenni szokott, az élet sokkal szomorúbb: a Guardian szerint Ulay ugyanis beperelte egykori társát, mivel állítása szerint úgy használta fel a közös munkákat, mintha kizárólag Marina Abramovic-művek lennének. Ulay szerint egy 1999-ben írt szerződés előírta a közös használat feltételeit, Abramovic viszont nem törődött ezekkel, a férfit 16 év alatt mindössze négyszer fizették ki.

Abramovic ügyvédei szerint a művésznő nem akarja kommentálni a vádakat, az ügyvédek szerint pedig ez rágalmazás, és csak arra lesz jó, hogy nagy nyilvánosság előtt lejárassák őt.

A szerződés szerint Ulay eladta a közös munkák archívumát Abramovic-nak. Az azok árusításából származó bevételt úgy kell felosztaniuk, hogy 50% a galériáé, 30% Abramovicé, 20%  pedig Ulaynak jár.

Rovatok