Index Vakbarát Hírportál

Átszervezések kezdődnek a Gawkernél

2015. november 18., szerda 07:56

A Gawker Media 2016-ban átszervezi a működését, legalábbis ez derült ki két, ma nyilvánosságra hozott belsős dokumentumból. A Gawker alapítója, Nick Denton és a vezető szerkesztő, John Cook tervei szerint a vállalat elsősorban a hét fő kiadványára fog koncentrálni, de egyes aloldalakat megszüntetnek. Több alkalmazottnak felmondtak.

A változások elsősorban a vezető kiadványt, a Gawker.com hírportált érintik. Januártól a pletykák és közéleti hírek helyett inkább a politikára, azon belül is a 2016-os elnökválasztási kampányra helyezik a hangsúlyt. Cook egy másik levele szerint ez azzal jár, hogy bizonyos témák, amikkel a Gawker korábban foglalkozott, ezentúl a háttérbe szorulnak.

Az átszervezés részeként hét embernek is felmondtak – Cook szerint személyi változások nélkül nincs tartalmi változás sem. Minderre két nappal azután került sor, hogy Dayna Evans, a Gawker szerzője cikket írt arról, hogyan bánnak a Gawkernél a nőkkel. Nem marad a cégnél Jason Parham sem, aki a Gawkernél az egyik leglelkesebb híve volt az átláthatóságnak.

Nemcsak a Gawker tolódik a politika felé, hanem például a testvéroldala Jezebel is. Ők eddig női témákkal foglalkoztak, de jövőre már celebekkel és popkultúrával fognak – igaz, az oldalon lesznek szépségápolásról és egészségmegőrzésről szóló cikkek. A technikai hírekkel foglalkozó Gizmodo ezentúl a tudományos testvéroldaltól, az io9-tól is átvesz anyagokat. Az átalakítást főleg a kisebb oldalak, például a Jezebelhez tartozó Kitchenette, a Jalopnik Fight Clubja, illetve a Gawker időjárásblogja, a Vane fogják megsínyleni, ezeket ugyanis megszüntetik.

A Gawker kemény évet tudhat a háta mögött. Nick Denton júliusban levetetett egy cikket, amiért lemondott az oldal főszerkesztője. A Gawker Media ráadásul hosszú és költséges perben áll Hulk Hogannel; ha vesztenek, az a cégcsoport végét jelentheti. A tárgyalást jövőre tartják.

Rovatok