Index Vakbarát Hírportál

A művészmozik is tiltakoznak a nemzeti digitális archívum megszüntetés ellen

2016. február 15., hétfő 18:20

Kiáltványban szólalt fel a  Magyar Nemzeti Digitális Archívum (MaNDA)megszüntetés ellen a z Art Mozi Egyesület.

A Filmarchívum a magyar filmművészet és filmipar több mint száz évének termését, alkotásait őrzi, köztük számtalan kiemelkedő filmművészeti értéket, amelyek nemcsak a magyar, de az egyetemes filmkultúrát is gazdagítják. A gyűjtemény a magyar nemzeti kultúra része, megőrzése, gyarapítása, folyamatos karbantartása, a filmek restaurálása, közönséghez történő mind szélesebb körű eljuttatása, hasznosulásuk biztosítása össznemzeti érdek, írják.

Azt kérik, hogy biztosítsák a Filmintézet/Filmarchívum szervezeti önállóságát, s biztosítsanak megfelelő anyagi forrásokat a Filmintézet számára meghatározott, s a jogelőd intézmények tevékenységében még szereplő feladatok színvonalas ellátására. 

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum 2011 óta működött. Fő feladata volt, hogy összefogja a digitalizált tartalmakat. A kormányzati háttérintézmény annak a bürokráciamentesítés áldozata lett, és ami jogutód nélkül szűnik meg. Januárban fejezték volna be az ózdi kohászati művek helyén nyíló digitalizációs központ, amire az unió 1,6 milliárd forintot, míg a kormány 300 millió forintos támogatást szánt. A MaNDA megszüntetését júniusra tervezi a kormány. 

Rovatok