Index Vakbarát Hírportál

Távozik posztjáról Halász Péter, az Operaház fő-zeneigazgatója

2016. február 23., kedd 16:09

Az Operaház MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Halász Péter fő-zeneigazgató február 1-jén jelezte Ókovács Szilveszter főigazgatónak, hogy egyik szerződését szeretné megszüntetni a Magyar Állami Operaházzal. Ez pedig a vezetői szeződése, az ötéves karmesteri megállapodása érvényben marad.

Ennek értelmében Halász 2018 júniusáig biztosan vezényel az Operaház előadásain, premiereket visz, irányítja a Wagner-ciklust, évadonként 20-25 előadással az Operaház egyik meghatározó művésze marad - emelik ki.

A közlemény szerint az okok nem a nyilvánosságra tartoznak, Ókovács Szilveszter személyesen sajnálja Halász Péter döntését, de tudomásul veszi annál is inkább, mert a karmester az Operaház kötelékében marad.

A főigazgató Balog Zoltánhoz, az Emberi Erőforrások Minisztériumát irányító miniszterhez fordult, akinek jelenleg jóváhagyását várja a felterjesztett művésszel kapcsolatban.

A Népszabadság értesüléseit, melyek szerint Halász Péter utódja Kocsár Balázs lesz, az Operaház sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta. Kocsár Balázs 1992 óta a dalszínház állandó karmestere.

Az Operaház közleménye szerint Halász Péter több mint két és féléves munkáját Ókovács Szilveszter főigazgató nagyra értékeli.

Mint írják, nemcsak a zenekar, de az Operaház repertoárja is számos emlékezetes sikert köszönhet neki: ő vezényelte egyebek mellett Richard Strauss Az árnyék nélküli asszony című művének magyarországi bemutatóját, a Cosí fan tutte és A bűvös vadász premierjét, és ő kezdte el felépíteni az intézmény új Ring-ciklusát. A posztjáról leköszönt fő-zeneigazgató jelenleg a tetralógia második részét próbálja (rendező: M. Tóth Géza), A walkür premierjét március 6-án tartják az Operaházban, Halász Péter vezényletével.

Rovatok