Index Vakbarát Hírportál

A nagy büdös semmit kutatják Fekete Györgyék másfél milliárdért

2016. április 21., csütörtök 12:12

A HVG eheti számában írnak arról, hogy eddig 1,4 milliárd forintot költött az állam Fekete György Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetére, amiért cserébe kaptak két könyvet és nyolc - a cikk szerint - teljesen felesleges, értelmezhetetlen tanulmányt.

Ahogy azt a cikkben látható grafikonon is látható, az eddigi 1,38 milliárdból 917 millió ment el tervezésre, bontásra és a Hild-villa felújítására, további 390 millió a működésre, de még az őrzés is 59 millió jó magyar forintjába került az adófizetőknek. Ráadásul a Magyar Művészeti Akadémia folyamatosan növekszik, többek között megkapták a Budakeszi úti Hild villát is a kutatóintézethez, ahol hosszú ideig egyáltalán nem kutattak semmit.

Talán pont egy olyan motiváció hiányzott a munka megkezdéséhez, mint az Akadémia rendes és levelező tagjai életjáradékának megnövelése, aminek köszönhetően Fekete György társai havonta 230 ezer forintot kapnak, de a levelező tagoknak is jár havonta 160 ezer forint.

A HVG az MMKI által készített két könyvet és nyolc tanulmányt vizsgálta meg, hogy mégis mi kerül az embereknek 1,4 milliárdba és mit kutatnak Fekete Györgyék. A kritikus írás alapján a nyolc tanulmány között vannak olyanok, amik között találni

Az is érdekes, hogy a már megjelentett két könyv egyike sem saját kutatás. Az egyik a Nemzeti Közszolgálati Egyetemi és az MMA közös ösztöndíjprogramjának tanulmányait tartalmazza, a másik pedig Michel Foucault francia filozófust mutatja be. A Hvg szerint az egészen minimális kutatási munkát az is okozhatja, hogy az intézet hét tudományos munkatársa közül háromnak még doktori fokozata sincs.

Rovatok