Index Vakbarát Hírportál

Rémisztőbb a filmnél is a Ragyogás operaváltozata

2016. május 13., péntek 17:49

A könyv és Stanley Kubrick filmváltozata után operát is készítenek Stephen King híres regényéből a Ragyogásból - írja az NPR. A filmet Martin Scorcese az egyik legborzongatóbb horrorfilmnek nevezte, az opera rendezőinek viszont az a szándéka, hogy az ő verziójuk rémisztőbb legyen mint a könyv, vagy a film. 

Paul Moravec zeneszerző és Mark Campbell szövegíró átiratát múlt héten mutatták be a Minnesota Operában, és terv szerint három évig lesz műsoron. 
Moravec szerint a novella szerelemről, halálról és erőről szól, és pont ezek az opera legalapvetőbb összetevői is, ezért gondolta, hogy belevág az átirat elkészítésébe Campbellel.

A Ragyogás Stephen King harmadik regénye, ami rögtön a horror élvonalába katapultálta. Három évvel később készült el Jack Nicholson és Shelly Duvall főszereplésével a film változat, ami szintén klasszikus lett. 

A Minnesota Opera nem először készít átiratokat népszerű kortárs művek alapján. John Steibeck Pulitzer és Nobel-díjas regénye, az Érik a gyümölcs, valamint a Csendes Éj és a Kétely már régóta műsoron van náluk. Szándékuk szerint szeretnének megnyerni az operának mint műfajnak egy fiatalabb közönséget. 

Rovatok