Index Vakbarát Hírportál

Esterházy Péter Mercedes Benz című műve lett az év drámája

2016. szeptember 2., péntek 08:46

Esterházy Péter Mercedes Benz című műve nyerte el az évad legjobb magyar drámájának járó díjat, amelyet a Színházi Dramaturgok Céhe ítél oda évente. Esterházy Pétert most harmadszor díjazták: 2007-ben a Rubens és a nemeuklideszi asszonyok, 2011-ben az Én vagyok a Te című darabja lett az évad legjobb magyar drámája.

A két másik döntős darab Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál és Székely Csaba A homokszörny című műve volt. A tagság szavazatai alapján szoros versenyben nyerte el a 2015/2016-os évad legjobb magyar drámájának járó díjat Esterházy Péter utolsó drámája. A történelmi revüt a Szlovák Nemzeti Színház felkérésére írta Esterházy Péter. Bemutatóját - a színház honlapja szerint - csak jövő januárban tartják, ám Magyarországon felolvasószínházi előadás keretében egyszer már láthatta a közönség a Kazinczy utcai Tesla Teátrumban, és szeptember 25-én, a magyar dráma napja alkalmából - szintén felolvasószínházi előadásként - a Vígszínház is műsorra tűzi. A díjat, amelyet a Színházi Dramaturgok Céhe 1998 óta ítél oda, a magyar dráma napján, szeptember 21-én, a Színikritikusok Díjának gálaestje keretében adja át Radnai Annamária, a dramaturg céh elnöke. A díjat Esterházy Gitta, a júliusban elhunyt író özvegye veszi át.

Eddigi díjazottak

1998 Hamvai Kornél: Márton partjelző fázik, 1999 Kárpáti Péter: Tótferi, 2000 Hamvai Kornél: Hóhérok hava, 2001 Kárpáti Péter: Pájinkás János, 2002 Spiró György: Elsötétítés, 2003 Térey János: Nibelung-lakópark, 2004 Háy János: A Senák, 2005 Forgách András: A kulcs, 2006 Hamvai Kornél: Castel Felice, 2007 Esterházy Péter: Rubens és a nemeuklideszi asszonyok, 2008 Térey János: Asztalizene, 2009 Térey János: Jeremiás avagy Isten hidege, 2010 Nádas Péter Szirénének, 2011 Esterházy Péter: Én vagyok a Te, 2012 Szálinger Balázs: Köztársaság, 2013 Mikó Csaba: Apátlanok, 2014 Pintér Béla: Titkaink, 2015 Spiró György: Helló, doktor Mengele! 2016 Esterházy Péter: Mercedes Benz

Esterházy drámája Az ember tragédiája keretjátékát felidézve, az Úr és Lucifer újabb fogadásáról, párbajáról szól. A fogadás tétje a magyar történelem egyik legendás családjának, az Esterházyaknak a sorsa: „Vedd el a szerencséjüket, fogadjunk, akkor se fordulnak ellenem, akkor se árulják el a jót.”- mondja az Úr. És akkor, Lucifer kajánul figyelve az eseményeket, bedobja ezt a családot az elmúlt évszázadok magyar történelmi kavalkádjába, de különösen a huszadik század históriájának vérzivataros évtizedeibe, ő maga pedig gyakran, kísértőként, más-és más álarcba bújva próbálja megtörni a család férfihőseit.

Ennek az évszázados családi krónikának hol tragikus, ironikus történet- epizódjai elevenednek meg ebben a színpadi játékban, miközben újra-és újra felhangzik az Úr kedvenc, erőt adó énekszáma, Janis Joplin híres dala, a Mercedes Benz - írja a drámáról a Litera hírportál.

Rovatok