Index Vakbarát Hírportál

Kijárt már nekünk a röhögés, kár lenne abbahagyni

2016. szeptember 2., péntek 21:38 | aznap frissítve

Louis CK budapesti fellépése augusztusban úgy sikerült, mint valami csodálatos korszak kezdete. Hirtelen ott volt egy majdnem 2000 fős férőhelyű helyszínen egy rakat ember, akiket érdekelt az Egyesült Államok egyik legismertebb komikusa. És az mindegy volt, hogy van-e magyar tolmácsolás, vagy hogy nem lehet fotózni, vagy hogy CK éppen azzal viccelődik, hogy ha egyszer kipróbál egy péniszt, akkor szeretné, hogy a legjobb minőségű legyen – egyértelműen kiderült, hogy a szórakoztatás efféle formájára igenis van igény az országban.

És őszintén reméljük, hogy azért egy csodálatos korszak kezdete, mert felmerült Magyarországon egy igény, amit eddig nem elégítettek ki, most viszont nyitva áll a lehetőség, hogy sorban hozzanak el külföldi stand-uposokat, hiszen ennyi ember (és a jegyre ácsingózókat látva még több) egészen biztosan kíváncsi lenne másokra is.

De ki lehetne az, akit el lehet hozni Magyarországra? Erre vagyunk most kíváncsiak, tessék szavazni!

Amy Schumer

Honnan lehet ismerni? Inside Amy Schumer, Kész katasztrófa

Jennifer Lawrence legjobb barátnője, saját (potenciálisan megszűnő), irtó népszerű műsorának készítője, egy tavalyi sikeres vígjáték főszereplője. Amy Schumer cáfolata annak az ostoba feltételezésnek, hogy nők nem lehetnek sikeresek, viccesek, és önállóak. Az Inside Amy Schumer című sorozata megnyerte a fontos teljesítményeket elismerő Peabody-díjat, a Kész katasztrófa forgatókönyvéért pedig az amerikai írók céhe a legjobb forgatókönyv díjára jelölte. Idén megjelent az önéletrajta, The Girl With The Lower Back Tattoo címmel.

Mindezek mellett Schumer a stand-upjában a lehető legszókimondóbb módon beszél rasszizmusról, feminizmusról, és általában olyan témákról, amikre a közvélemény szívesen felhördül, mondván ilyenekről beszélni is alig szabad, nemhogy egy fiatal nő szájából. Ebben rejlik Schumer sikere.

Aziz Ansari

Honnan lehet ismerni? Városfejlesztési osztály, Master Of None

A 33 éves Aziz Ansari tökéletes példája annak, hogyan lehet kitörni egy skatulyából. Színészként apró epizódszerepeket kapott (a később a listában emlegett Slágermájerekben például egy agresszív zöldséges volt), de indiai származása miatt nehéz volt komolyabb, kevésbé elcsépelt szerepeket találnia magának. Úgyhogy megteremtette ezeket magának: először a Human Giant című szkeccs-sorozatával teremtett magának lehetőséget, a tavaly, Netflixen debütáló Master Of None-nal pedig egy friss, minden ízében mai és szórakoztató sorozatot készített arról, milyen érzés fiatalnak, és az átlagosnál barnább bőrszínűnek lenni Amerikában.

A kettő között a szerepei is sokoldalúbbak lettek: a Városfejlesztési osztály egyik állandó szereplőjeként már bőven nem egy india származáú bevándorlót, hanem egy izgága, Jay-Z-rajongó, az élet finom dolgainak néha túlságosan örülő srácot játszott, akinek a párkapcsolataiban azért bőven van mit fejlődnie. Anzari a témát aztán egy tavalyi könyvében bontotta ki: egy szociológussal karöltve írta meg a remek Modern románcot, ami a jelenkor párkereső szokásait vizsgálta meg, videórandiktól a Tinderig. A stand-upja is hasonló témákat jár körül: ugyanolyan vehemenciával beszél párkapcsolatokról, és arról, milyen volt elmenni egy R. Kelly-koncertre.

Craig Ferguson

Honnan lehet ismerni? The Late Late Show with Craig Ferguson

Skót színész, alkalmi punkdobos és stand-up-komikus, aki emellett kőműves és hórukkember is volt, szerepelt itthon is ismert filmekben és sorozatokban (Doc Martin, A nagy hajcihő, Fűbenjáró bűn, A csúf igazság), de igazi karriert a 2005 és 2014 között a CBS-en késő este sugárzott The Late Late Show című talkshownak köszönhetően futott be (a helyére egy angol, James Corden érkezett, úgy látszik ez a műsor a szigetországiaké marad örökre). Felvette az amerikai állampolgárságot is, és imád skót-amerikai lenni, poénjai nagy többsége a két kultúra közötti különbségen alapul, illetve a stand-upban szinte kötelező önostorozáson.

Ferguson elképesztően laza, és olyan könnyedséggel vezette a műsort, mintha nem igényelne komoly felkészülést az ilyesmi. Imádja a nőket, rendszeresen flörtölt velük a műsorban, a YouTube-on egy rakás videó csak ezekkel a momentumokkal foglalkozik. Stand-up-ja egy első blikkre improvizatívnak tűnő szófosás, amit persze nagy műgonddal épített fel, és csiszolt szinte tökéletesre. Aki szereti a skót akcentussal, meglehetősen trágár poénokkal operáló, kissé (muhaha) harsány előadókat, ki ne hagyja, ha a környéken jár.         

Eddie Izzard

Honnan lehet ismerni? Ocean's Twelve, Valkűr

Minden bizonnyal a világ legismertebb transzgender komikusa, aki négyévesen jött rá, hogy férfitestben élő nő, de nemváltó műtéten nem esett át - saját bevallása szerint "heteroszexuális transzvesztitának, vagy leszbikus férfinak" kell tekinteni. Kiváló színész, de még jobb komikus, aki a Monty Python-társulatot tartja inspirációjának. John Cleese egyszer azt mondta róla, hogy ő az elveszett Python, aki soha nem volt a társulat tagja, de simán befért volna. A briteknél nemzeti intézmény, minden idők harmadik legviccesebb brit színészének tartják, előadásaira pillanatok alatt elfogynak a jegyek.

Humora csípős, vagy inkább metsző, nagyon komoly témákat dolgoz fel és jár körül alaposan, imádja a saját emberi gyengeségeit kifigurázni, de nem állja a barmokat és nincs olyan tabutéma, amit nem boncolgatna élvezettel - különösen akkor, ha a közönségen látja, hogy kényelmetlenül érzik magukat. Elképesztően meredek poénok, két-két és fél órás performansz, egy Eddie Izzard-show-t vétek kihagyni. 

Flight Of The Conchords

Honnan lehet ismerni? Slágermájerek, duh!

A Flight Of The Conchords (azaz Jemaine Clement és Bret McKenzie) egy új-zélandról indult zenész stand-up duó, akik elég rövid idő alatt eljutottak addig, hogy egy BBC-s rádióműsort, majd két évadnyi sorozatot összehoztak Slágermájerek címmel az HBO-nak. A harmadik lehetőségét elvetették, közben Clementnek beindult a filmes karrierje (Men In Black 2., például), McKenzie pedig Oscar-díjat nyert a Muppets-filmnek írt zenéjével.

De a Flight Of The Conchords kétszemélyes, elég pancser bandáját nem tudták maguk mögött hagyni. Sok unszolásra 2016-ban megint összeálltak, és egy észak-amerikai turnén adják elő ketten, két szál gitárral az olyan remek dalaikat, mint az unalmas szexről szóló Business Time, a posztapokaliptikus roboturalmat megzenésítő Robots, vagy a csodálatos Black Eyed Peas-paródia, a Sugarlumps. Ráadásul új-zélandiak, szóval elég megszólalniuk, az erős akcentusukkal előadott száraz poénok már önmagukban működnek.

Hannibal Buress

Honnan lehet ismerni? Broad City, The Eric Andre Show

Ha Hannibal Buress eljönne Magyarországra, az kicsit olyan lenne, mint amikor egy budapesti pinceklubban lép fel egy irtó menő együttes. Meglepődnénk. Buress – aki egyébként saját jogán is marha szórakoztató komikus – volt az, aki kirobbantott a Bill Cosby-botrányt egész egyszerűen azzal, hogy egy műsorában megemlítette az idős Crosby ellen felmerült vádakat. Hat hónapig mondta ugyanazt a szöveget különböző színpadokon, de valaki felvette videóra, kirakta az internetre, és Cosby-nak annyi volt.

De hülyeség lenne a chicagói Buresst csak erre redukálni: az egészen hülye pozíciókban álldogáló, néha betépettnek, néha csak szimplán álmosnak tűnő komikus látszólag lustán, de nagyon pontosan beszél az élet egyszerű dolgairól, arról, hogy milyen csajozni éjjel, vagy hogy milyen az, hogy New Orleansban bagóért lehet rendőri kísérettel ötszemélyes felvonulást rendezni bagó pénzért. Buress ráadásul színésznek sem rossz, a Broad City című sorozatban mindig egy felüdülés a két őrült főszereplő mellett, bár ő is képes teljesen krézi lenni, lásd a teljesen dada beszélgetős műsort, a The Eric Andre Show-t.

Patton Oswalt

Honnan lehet ismerni? L'ecsó, Pszichoszingli

Ha létezik a megkeseredett, rajongással teli cinizmusnak jobb megtestesítője, mint az örökké vitriolosan, bő szókinccsel panaszkodó Patton Oswalt, azt szeretném megismerni. Oswalt karrierje tulajdonképpen annak egy szép lekövetése, hogyan lesz egy mérges geekből egy tisztességes családapa, és hogyan küzd meg a leghülyébb akadályokkal közben. Sajnos a legdurvább akadállyal idén nézett szembe, hirtelen meghalt az iróként dolgozó felesége, a komikus pedig visszavonult a Twittertől és a fellépésektől is egy ideig.

De ha egyszer visszatérne, akkor a magyar közönség imádná a mindenkit gyanúsan figyelő és kritikai megjegyzésekkel illető komédiáját. Érdemes a két könyvét is hozzáolvasni, a Zombie Spaceship Wasteland arról szól, hogyan kellett megugrani a színész és stand-upos karrierjének a legnagyobb buktatóit, a tavalyi Silver Screen Fiend pedig a saját filmbuziságának a mementója.

Ricky Gervais

Honnan lehet ismerni? A hivatal, Futottak még

Anglia legnagyobb görénye, aki nem tisztel sem vallást, sem istent, sem embert, mégis milliók imádják/utálják. Legnagyobb sikere a legnagyobb tragédiája is: az eredeti BBC-n futó A hivatal akkora mérföldkő volt a tévé világában, hogy Ricky Gervaisnek azóta sem sikerült megközelítőleg akkorát dobnia, hiába próbálkozott sorozattal (Derek), filmmel (Lódító hódító), idén már a legnagyobb sikeréhez, és legismertebb karakteréhez kellett visszanyúlnia a David Brent: Life On The Road című áldokumentumfilmmel.

Na de Gervais nemcsak David Brentből, és az ő hülye figurájából él meg, hanem stand-upokat is vállal. Különösen érdemes megnézni az Animals és a Politics című specialjait, mert ő sokkal több, mint egy rossz szakáll és egy hülye nevetés, csak sajnos vitathatatlanul akkorát dobott elsőre, hogy még mindig nem sikerült a nyomába érnie. Jó, a Futottak még elég jó volt, elismerem.

Russell Brand

Honnan lehet ismerni? Felhangolva, Lepattintva

Nagyhajú, nagyhangú, úgy néz ki, mint egy levitézlett rocksztár (játszott is ilyet a Felhangolva című vígjátékban), miközben arra buzdít, hogy ne szavazzanak az emberek, mert az összes brit párt a lehető legrosszabb választás. Ő Russell Brand, aki az utóbbi években a stand-upjaival szinte csak és kizárólag a politikai üzenetére fókuszál, de szerencsére viccesen és gondolatébresztően.

Ami különösen vicces lenne Magyarországon, ahol Louis CK poénja a mérges taxisról is akkorát ütött, mint száz Saskabaré egyszerre. Brand tényleg nem fogja vissza magát, amikor az államot, államot, államformát, vagy politikai erőt kell cikizni, kíváncsi vagyok, hogy mit hozna ki ebből egy olyan országban, ahol politizálni legalább annyira alap, mint kávét inni reggelente.

Sarah Silverman

Honnan lehet ismerni? Rocksuli, Hogyan rohanj a veszTEDbe

Sarah Silverman egy karriert csinált abból, hogy bombajól néz ki, nagyon jól tud a hangjával egy tinilányt utánozni, miközben súlyos, mocskos, lehangoló, vagy egyszerűen sokkoló vicceket mesél. Irtó népszerű is ezért.

És azért is, mert tehetséges színésznő (lásd Rocksuli), tehetséges komikus (lásd például a The Aristrocrats című dokumentumfilm), és úgy általában egy marha kedves jelenség, Aki tényleg nem tesz lakatot a szájára.

Melyik komikus jöjjön legközelebb Budapestre?

  • 519
    Amy Schumer
  • 469
    Ricky Gervais
  • 250
    Sarah Silverman
  • 233
    Eddie Izzard
  • 166
    Aziz Ansari
  • 121
    Craig Ferguson
  • 78
    Russell Brand
  • 45
    Patton Oswalt
  • 39
    Flight Of The Conchords
  • 29
    Hannibal Buress

Rovatok