Index Vakbarát Hírportál

Kirúgta a Millenáris igazgatóját a Miniszterelnökség

2016. december 22., csütörtök 14:48

A Miniszterelnökség szerint nem alkalmas azokra a feladatokra, amelyekre nemrég ők maguk tartották a legalkalmasabbnak őt.

Távozik Kriza Zsigmond a Millenáris éléről – tudta meg a Hvg.hu. A portál információját Kriza munkáltatója, a Miniszterelnökség is megerősítette, de arra a kérdésre, hogy ki lesz az utódja, nem adtak választ.

A Miniszterelnökség akkori indoklása szerint azért nevezte ki Krizát április elsejével vezetővé, mert  úgy ítélték meg, „komoly tapasztalatai” alkalmassá teszik őt arra, hogy „kulturális helyszínként pozicionálja újra” a Millenárist. Most mégis azt mondták a Hvg.hu-nak: „Kriza igazgató úr üzemeltetési feladatokra kapott megbízást, azonban a Millenáris kapcsán született fejlesztési döntések – a Nemzeti Táncszínház elhelyezése, a régi ipari minisztérium helyén épülő park és a Millenáris rekonstrukciója – olyan vezetőt kívánnak, aki fejlesztési tapasztalattal rendelkezik.” 

Viszont az ezekről a feladatokról szóló döntések még Kriza kinevezése előtt megszülettek, tehát a Miniszterelnökség elvileg pont azért őt választotta, mert ideálisnak találták rá. És véletlenül sem azért, hogy kárpótolják a jogász végzettségű Krizát, amiért helyette a nála jobb kormányzati kapcsolatokkal rendelkező Fekete Péter került a Magyar Cirkusz és Varieté élére.

A portál emlékeztet arra is: a Nemzeti Táncszínháznak – amelyet azért kellett egyik pillanatról a másikra kiköltöztetni a Várszínházból, hogy helyet csináljanak Orbán Viktor új, várbeli hivatalának – nem azért nem azért nem alakítottak még ki helyszínt a Millenárison, mert Kriza szabotálta volna az átalakítást. Hanem mert Áder János köztársasági elnök a Millenárist nézte ki az általa celebrált, idén november 29-30. között rendezett budapesti Víz Világtalálkozó helyszínéül, és amíg a rendezvény le nem zajlott, nem lehetett elkezdeni a szükséges átalakításokat. A kivitelezési tendert is csak sokadik nekifutásra valósították meg.

A Hvg.hu miniszterelnökségi forrásai szerint a menesztés hátterében az áll, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter „minden pozícióit kizárólag saját embereivel akar feltölteni”. 

Arról egyébként nem sokat tudni, mit csinált a Millenáris élén Kriza, mivel a sajtónak lényegében egyáltalán nem nyilatkozott erről az azóta eltelt kilenc hónapban.

Ne maradjon le semmiről!

Rovatok