Index Vakbarát Hírportál

Eladta Ezüst Medvéjét a 2013-as Berlinale nyomorgó díjazottja

2017. január 8., vasárnap 15:42

Az 5000 eurós kínálati árnál is kevesebbért, végül 4000 euróért, azaz körülbelül 1,2 millió forintért sikerült eladnia az interneten a legjobb férfi főszerepért kapott Ezüst Medve díját a boszniai amatőr színésznek, Nazif Mujicnak, írja az MTI. A roma férfi a 2013-as berlini filmfesztiválon, az Epizód egy vasgyűjtő életéből című filmmel nyerte el a díjat, ami most egy helyi kocsmárosnál kötött ki.

A 47 éves férfi azért kényszerült eladni az Ezüst Medvét, mert nem tudta eltartani a családját. Mujic az ócskavasgyűjtéssel nagyjából napi 1000 forintnyi összeget tud összeszedni, miközben három gyereke van. A díj előtt már eladta az öreg autóját és néhány személyes holmiját is.

Az Ezüst Medvéért kapott pénzből kifizette kifizette az adósságát az elektromos műveknek, a helyi boltosnak, és vett egy buszjegyet Berlinbe, hogy a februári filmfesztiválon felhívja a figyelmet a sorsára, és újra megpróbálkozzon menedékjogot kérni a német hatóságoktól.

Mujic a 2013-as siker után azt hitte, megváltozik az élete. Egy interjúban azt mondta, hogy csak rendes munkát szeretne. Amikor díjazottként hazatért Berlinből, akkor hősként ünnepelték a falujában, de a nevét hamar elfelejtették. Újabb szerepeket nem kapott. A filmért annak idején csak 1350 eurót kapott, az Ezüst Medvével pedig pénzjutalom nem járt. Mujic egyszer már próbált menedékjogot kérni Németországban, de akkor, 2014-ben elutasították a kérelmét.

Az alacsony költségvetésű, mindössze 5,2 millió forintból forgatott drámában Mujic önmagát alakította. A film egy roma család kálváriáját mutatja be, és arról szól, hogy miként próbálnak orvosi segítséget szerezni az asszonynak, akinek méhében elhalt a magzat. Felkerült a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjáért versengő művek szűkített listájára is.

A kocsmáros, Senadin Cosic azt mondta, hogy nem gyűjtőként vásárolta meg a filmes trófeát, hanem azért, hogy segítsen a cukorbeteg férfin, a díjat pedig egy múzeumnak fogja felajánlani.

Rovatok