Index Vakbarát Hírportál

Fontos nemzetközi operadíjat kaphat Mundruczó Kornél

2017. február 8., szerda 16:24

Legújabb operarendezését, az Antwerpenben színpadra állított Věc Makropulos (Makropulosz-ügy) című művét International Opera Awardsra jelölték legjobb új produkció kategóriában.

Leoš Janáček művét az antwerpeni Opera Vlaanderenben mutatták be, az előadás dramaturgja, Mundruczó Kornél állandó alkotótársa, Wéber Kata volt. Az International Opera Awards jelölés nem sokkal azután derült ki, hogy Mundruczó Kornél és a Proton Színház egy másik előadását, a szintén Wéber Kata írói közreműködésével készült Látszatéletet Németország kritikusai és olvasói a 2016-os év legjobb 10 előadása közé választották.

Az International Opera Awards elismerést, Harry Hyman brit mecénás alapította, a díj patrónusai között olyan nevek találhatóak, mint Placido Domingo vagy Dame Janet Barker, magyar rendező előadása még egyszer sem került a jelöltek közé.

A jelöltek listáját a legnagyobb nevű nemzetközi operakritikusokból és intendánsokból álló grémium állítja össze, melynek elnöke az Opera magazin szerkesztője, John Allison. A kritikusok között van a Sunday Times, a Daily Telegraph, a The Times, a Financial Times, a The Australian, a kínai Opera magazin, és az Opernwelt vezető zenekritikusa.

A 2017-es jelöltek között a nemzetközi operavilág legnagyobb neveit találjuk.

A Legjobb Új Produkció kategóriában - Mundruczó Kornél rendezése mellett - olyan előadások szerepelnek, mint Philip Glass: Akhnaten (rendezte: Phelim McDermott, English National Opera), Sosztakovics: Kisvárosi Lady Macbeth (r. Harry Kupfer, Bayerische Staatsoper), Sosztakovics: Az orr (r. Barrie Kosky, Royal Opera House), Saariaho: L'amour de loin (r. Robert Lepage, Metropolitan Opera), valamint Verdi: Giovanna d'Arco (r. Saskia Boddekke és Peter Greenaway, Teatro Regio di Parma).

Az International Opera Awards díjait 2017. május 7-én a londoni Coliseumban adják át. A Věc Makropulos legközelebb 2018-ban a brnói Janáček-fesztiválon lesz látható.

Rovatok