Index Vakbarát Hírportál

Eperjes szerint minden rendben van a Jordán-döntéssel

2017. március 6., hétfő 08:54

Eperjes Károly a Vasárnap Reggelnek nyilatkozta azt, hogy szerinte bölcs döntés született akkor, amikor nem választották újra Jordán Tamást a szombathelyi színház élére. A színész szerint a mai Magyarországon mindenki politizál, és a politika mindent megoszt, miért pont a színházzal lenne másképp? 

Mivel tagja a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatói pályázatát véleményező szakmai bizottságnak, közelebbről látta a döntés folyamatát, mint egy kívülálló. Az újságíró kérdésére arról, hogy jó döntés volt-e nem dönteni a színházigazgató személyéről, ezt válaszolta:

Ott egy tisztességtelen, morális támadás történt, amivel az egyik pályázót hátrányos helyzetbe hozták. Szerintem a bizottság bölcs volt, amikor elnapolta a döntést. Hogyan lehetne egy olyan helyzetben szakmai döntést hozni, amikor az egyik felet megfélemlítették és visszaléptették még a verseny előtt? Mindenben politika van, csak az a kérdés, hogy jó vagy rossz politika. Ezen hosszan lehetne elmélkedni, de szerintem az mindenképpen rossz politika, amikor egy döntésből kikerül a morál.

Mint korábban megírtuk, a szombathelyi közgyűlés csütörtökön este eredménytelennek nyilvánította a pályázatot, amelyen egyedül Jordán Tamás indult az általa alapított Weöres Sándor Színház igazgatói posztjáért. A pályázaton eredetileg a tévés rendező és operatőr Dér András is indult, aki az elmúlt három évtizedben a Színházi Adattár szerint összesen 22 előadást rendezett színházban, színházi díjakat nem nyert, színházvezetői tapasztalata nincs. Jordán azonnal nyilvánosságra hozta pályázatát, Dér viszont nem, viszont a Nyugat.hu kiszivárogtatta azt. Dér ez után nem sokkal a "botrányos körülményekre" hivatkozva visszavonta pályázatát - erre utalhatott Eperjes Károly a nyilatkozatában.

A döntéssel nem mindenki értett egyet (sőt),  közgyűlés csütörtöki ülését megelőzően ugyanakkor a szombathelyi színház kiadott egy nyilatkozatot, amelyben kifejezték, Jordánnal szeretnék folytatni a munkát; a levelet szinte példátlan módon a társulat minden egyes tagja aláírta. Jordán Tamást támogató nyílt levelet juttatott el Szombathely vezetéséhez Törőcsik Mari, aláírt egy levelet az összes Nemzet Színésze címmel kitüntetett művész, a Színházi Kritikusok Céhe, a Magyar Színházi Társaság, hat szombathelyi civil szervezet, a Független Előadó-művészeti Szövetség, a Pintér Béla és Társulata, az Örkény Színház és a Székesfehérvári Vörösmarty Színház. A Facebookon összegyűlt 9700 támogató (ez Szombathely irányítószáma), és körülbelül ezer, Jordánt támogató szombathelyi tüntetett a városháza előtt csütörtökön este, a közgyűlés közben.

Jordán azóta bejelentette, hogy újra beadja a pályázatát.

Rovatok