Index Vakbarát Hírportál

Felújítják a legnagyobb római sírépítményt

2017. május 4., csütörtök 14:21

Felújítják Augustus-mauzóleumát, a valaha épített legnagyobb római sírépítményt, írja a Local. A projekt 10 millió euróból valósul majd meg.

Augustus volt az első római császár, a római történelem egyik legnagyobb és legjelentősebb alakja. A számára épített mauzóleum k.e. 28-ban épült, átmérője 90 méter, a magassága 45 méter. Két egymásra tett lapos hengerhez hasonlít, az alaprajza öt koncentrikus körből áll, a tetején egykor a császár hatalmas bronzszobra állt. Itt helyezték végső nyugalomba többek között Vespasianus, Nero és Tiberius császárokat is.

Az építmény az idők során nagyon sokat veszített korábbi fényéből: ágyuk, bombák, fosztogatások és különböző építkezések károsították. A gazzal benőtt, teljesen elhanyagolt mauzóleum látogatását az 1960-as években tiltották be.

A multik és magánemberek a megmentők

Évtizedekig odázták a restaurációs munkákat, most azonban összegyűlt annyi pénz, hogy rendbe tegyék az emlékművet. A 10 millió eurós projektből 6 milliót a TIM telefontársaság finanszíroz, a maradék a római közigazgatás és a kulturális minisztérium. Eltakarítják a fákat, a gyomokat és a törmelékeket, turista-baráttá teszik, terveznek egy belső múzeumot és boltot létesíteni, valamint egy multimédiás installáció elmeséli a látogatóknak a Római Birodalom történelmét.

Ezzel folytatódik az utóbbi évek trendje, hogy multik és magánemberek adományaiból óvják meg az olasz kultúra örökségeit. A velencei Királyi Kertek rendbetételét egy biztosítótársaság finanszírozza, a Gucci a firenzei Boboli-kertet, az Eataly nevű étteremlánc pedig Leonardo Da Vinci Az utolsó vacsoráját restaurálja. Korábban pedig privát adományokból újították fel a Római Colosseumot, a Trevi-kutat és a Spanyol-lépcsőt.

Rovatok