Index Vakbarát Hírportál

Az idősebbeknek még mindig el lehet adni a Tényeket

2017. július 4., kedd 14:49

A nyári uborkaszezonban az igazán érdekes számokat a Híradó és a Tények küzdelmében lehet megtalálni. Az ugye senkit nem lep meg, hogy a Barátok köztet nem nagyon lehet megverni, ahogy az sem, hogy a TV2 hétköznap estéi értékesítési szempontból egyre megkérdőjelezhetőbbek (kábeles számokat hoznak országos tévéként), az viszont érdekes lehet, hogy a hírműsorok versenyében bizonyos értelemben egy hét alatt fordult nagyot a világ.  

A 25. héten a kereskedelmi korcsoportban így alakult a két műsor versenye:

Így meg a 26. héten.

Ezekkel a számokkal nehéz vitatkozni. A 14 adásból egyszer volt jobb a Tények, hiába írja azt az Origo, hogy Nagyon sikeres a Tények. Vagy, és ez azért elképzelhető, ebben a korcsoportban nagyon alacsonyra tették a lécet az állami pénzzel kitömött TV2-nél.

Ami a teljes lakosságot illeti, a verseny sokkal szorosabb, a 49 év feletti lakosságban a TV2 jobban teljesít, mint a műsoruk iránt szinte teljes közönnyel viseltető fiatalabbak. A Tények-Híradó különcsata idei 25. hetében a TV2 egy estét nyert meg ebben a korcsoportban, az RTL meg hatot, átlagosan pedig úgy 49 000 nézővel volt több náluk, mint a konkurenciánál. 

A 26. hét a TV2 szempontjából még jobban alakult, az átlagos nézőszámban a különbség 20 000-re csökkent, a napi összevetésben pedig háromszor a Tények nyert a Híradó ellen. 

A dolog apró, de nem elhanyagolható szépséghibája, hogy a TV2 egyik korcsoportot sem tartja fontosnak, ők a reklámozók felé a 18-59-et kommunikálják pár éve (mivel, mondták, a lakosság elöregedett), míg az RTL a 18-49-es számokat. Az Origo meg azt, amiben éppen jobb a Tények, azaz most az össznézőszámot.

A 26., előző heti versenyt, mármint a teljeset, az RTL nyerte, a Barátok közt 18-49-ben és a teljes lakosságban is utolérhetetlen volt (az első 3 és első 4 hely az övék volt). A kereskedelmi korcsoportban az RTL műsorai állnak az első 25 helyen, köztük az Oscar című vígjáték a Film+ műsoráról, a TV2 az első ötvenbe a Tények mellé csak egy új Bumm!-adást és egy Ezek megőrültek-ismétlést delegált a saját gyártású fronton. A teljes lakosságban a Tények és a Bumm! menti a kettes számú kereskedelmi tévé gyártóbázisának működését, itt viszont a Tények elég acélos, az első 25-be mind a hét adásuk bekerült, mellettük a Fatmagül című török sorozat is bejutott a legjobbak közé. 

Rovatok