Index Vakbarát Hírportál

Másfél milliárdért vásárol Aba-Novák-festményeket a kormány

2017. szeptember 6., szerda 15:30

A lengyel-magyar barátságnak emléket állító sorozat 1939-ben készült, a képeket egy magánszemély nevében a Nagyházi Galéria ajánlotta megvételre a magyar kormánynak.

Az Mfor.hu vette észre a kormány honlapján megjelent dokumentumokból, hogy a miniszterelnökség közbeszerzési eljárás keretében tesz ajánlatot Aba-Novák Vilmos "Lengyel-magyar barátság - Pannósorozat a varsói magyar kiállítás előcsarnokához" című alkotására. 

A mű öt darab, 2 méternél is magasabb táblaképből (pannóból) áll, együtt csaknem 12 métert tesznek ki, és Lengyelország német lerohanásakor született. A képeken látható több jelentős történelmi személy is a lengyel és a magyar történelemből: Hedvig lengyel királynő, Sobieski János, Károly Róbert, I. Ulászló, Báthory István, Bem József, Horthy Miklós és Jozef Pilsudski.

A képek megvásárlására a kormány 1,45 milliárd forintot rakatott félre a Nemzetgazdasági Minisztériummal, és miután az megérkezik a számlára, utána tud ajánlatot tenni, melyre legkésőbb szeptember 18.-ig van lehetősége.

A magánszemély tulajdonos a Nagyházi Galéria aukciósházat kérte meg az ügylet lebonyolítására, és az alkotás a Magyar Nemzeti Galériában lesz majd megtekinthető. Aba-Novák Vilmos (1894-1941) a két világháború közötti magyar festészet egyik legfontosabb és legmegosztóbb alakja, aki a Horthy-korszak kurzusművészének számított, ezért a háború utáni kultúrpolitika nemigen vett róla tudomást.

Rovatok