Index Vakbarát Hírportál

Macron elvenné Weinsteintől a Becsületrendjét

2017. október 15., vasárnap 22:10

Emmanuel Macron francia államfő vasárnap megerősítette, hogy kezdeményezte, hogy a nemi erőszakkal és szexuális zaklatással vádolt Harvey Weinstein amerikai filmproducertől visszavonják a legmagasabb francia állami kitüntetést, a Becsületrendet.

„Igen, megindítottam az eljárást a Becsületrend visszavonására. Legalábbis megkértem a Rend nagykancellárját, hogy indítson fegyelmi eljárást, a döntést ő hozza meg" – mondta a köztársasági elnök a májusi megválasztása óta adott első televíziós interjúban a TF1 francia kereskedelmi csatornán.

Miután kiderült, hogy az elképesztően sikeres és befolyásos producer, Harvey Weinstein évtizedek óta zaklat kiszolgáltatott nőket, egyre többen szólalnak meg az üggyel kapcsolatban. Nemrég Weinstein öccse mondta el a véleményét a testvéréről, a filmakadémia pedig ki is zárta a soraiból. Legutóbb az Oscar-díjas Kate Winslet beszélt arról, hogy miért is nem mondott köszönetet a producernek, miután Oscart nyert A felolvasó című filmért.

Arról, hogy részletesen, hogy robbant ki a botrány és miért most tudódott ki az, amit Hollywood évtizedek óta nyílt titokként kezel, ebben a magyarázó cikkünkben írtunk bővebben.

Rovatok