Index Vakbarát Hírportál

Ateisták elleni uszításért indulhat költőper Oroszországban

2017. október 18., szerda 16:33 | aznap frissítve

Először indul az ateisták meggyőződésének megsértése miatt nyomozás Oroszországban. Szerdán délután a rendőrség kihallgatja a krasznodari Makszim Drozdovot az orosz Vkontakte közösségi oldalon publikált verséért – írta a Newsru.com. 

„Nem sértettem meg senkit, a vers egy szatíra a fennálló rendről” – mondta az Indexnek Drozdov a kihallgatás előtt. Elmondása szerint egy felhasználó tett feljelentést a rendőrségen, amit – a jelek szerint – a vers elolvasása után a rendőrség megalapozottnak talált.

Az indoklás alapján a hatóságok az ateizmust vallási irányzatnak tekintik.

Abban ugyanis az áll, hogy „egy vallási alapon közösséget alkotó csoport (az istenben nem hívők, ateisták) irányába” tesz elítélő megjegyzéseket.

A vers egyébként egy kitalált faluról szól, ahol egy tanítónőt máglyán elégetnek, mert nem hisz istenben. A kifogásolt sorok egyike nyers fordításban: „Nincs visszataszítóbb az ateistáknál, visszahozzuk az inkvizíciót!” De a rendőrség szerint gond lehet abból a sorból is, hogy: 

„Nyílik már a harangvirág, madárkák csicseregnek, a tűzön halk ropogással hamvad az eretnek.”

Drozdov szerint ma „nagy divat Oroszországban megsértődni”, e tekintetben az ügyben nem talált semmi meglepőt, főleg, hogy rendszerkritikus versről van szó.

A vers szerzője szerint nevetséges a nyomozás, már csak azért is, mert ennyi erővel akár a nemzetközi hírű írót, Vlagyimir Szorokint akár a kannibalizmus hirdetéséért vihetnék perre, hiszen egy korai novellájában egy jelenetben a szereplők embert esznek.

Oroszországban a büntetőtörvénykönyv 282. paragrafusa, a vallási érzület megsértése alapján már többeket ítéltek el, de az eddig mindig vallási közösséggel voltak kapcsolatosak. Legutóbb idén májusban kapott felfüggesztett büntetést Ruszlan Szokolovszkij, aki pokemonozott mobiltelefonján a jekatyerinburgi székesegyházban, majd a felvételt blogján is publikálta. A 22 éves blogger videóját több mint kétmillióan látták.

Rovatok