Index Vakbarát Hírportál

Sztrájkot hirdet három szakszervezet a Magyar Állami Operaházban

2017. október 19., csütörtök 15:18

Sztrájkot hirdetett három szakszervezet a Magyar Állami Operaházban október 28-ra, A hugenották premierjének napjára, kollektív szerződés hiánya miatt.

Az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete az MTI-hez csütörtökön eljuttatott sztrájkfelhívásában azt írja, hogy mivel Ókovács Szilveszter főigazgató a július óta tartó kollektív munkaügyi vitában foglalt követeléseiket "folyamatos felhívásaik és tárgyalási kezdeményezéseik" ellenére sem hajlandó teljesíteni, a Magyar Állami Operaháznál október 28-án 17.30 órától 22 óráig tartó sztrájkot kezdeményeznek annak érdekében, hogy a "kiszámítható, tisztességes, a közalkalmazottak méltóságát és egzisztenciális biztonságát garantáló" kollektív szerződést a jelenlegi főigazgató megkösse.

A szervezők abban bíznak, hogy a főigazgató legkésőbb a sztrájk alatt aláírja a szakszervezetek által megírt és hozzá eljuttatott dokumentumot. Amennyiben ez nem történik meg, további munkabeszüntetéseket helyeznek kilátásba. A sztrájkot az Operaházban képviselettel és kollektív szerződési jogosultsággal rendelkező három szakszervezet (Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete - MZTSZ, Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete - ODFSZ, Színházi Műszaki dolgozók Szakszervezet - SZMDSZ) együtt hirdette meg azért, mert a tavasszal felmondott kollektív szerződés helyett Ókovács Szilveszer nem hajlandó másikat kötni. Mint írják, a szerződés hiánya a Magyar Állami Operaház közalkalmazottainak, művészeinek méltányos és jogos érdekeit súlyosan és elfogadható ok nélkül sérti, ezért volt kénytelen a szakszervezetek által alakított sztrájkbizottság a sztrájkfelhívást kibocsájtani. Korábban a három szervezet Balog Zoltán emberi erőforrás miniszterhez eljuttatott nyilatkozatában többek között a kollektív szerződés hiánya miatt 

ellenezte Ókovács Szilveszter főigazgatói kinevezésének meghosszabbítását.

Legutóbb augusztus 1-jén hirdetett sztrájkot a három szakszervezet a kollektív szerződés hiánya miatt. Akkor Ókovács Szilveszter az MTI-nek azt mondta, hogy egy új kollektív szerződésről - a törvényeket betartva - folyamatosan tárgyalnak, de az eddigi juttatások nagy többségét, csaknem 40 féle jogcímen ezután is biztosítják az 1200 közalkalmazottnak.

Ókovács Szilveszter tavaly az év végi levelében jelentette be, hogy egy váratlan állami elvonás miatt most évek óta először nem jár év végi jutalom, saját hatáskörben pedig legkorábban majd valamikor 2018 ősze körül emelheti az intézmény a fizetéseket, „amikor befejezzük az Opera épületeinek összes mintegy 50 milliárdos fejlesztését”. Később arról is tájékoztatták a dolgozókat, hogy a bérlet- és cafeteria hozzájárulás is kevesebb lesz, mint az eddigiekben volt. 

Az igazgató ugyanakkor az MTI-nek elmondta, január 1-jén mind az 1200 közalkalmazott bére emelkedett, egy hónappal később pedig a legszerényebb keresetű 531 dolgozó illetménye nőtt újra, jelentősen. A következő másfél évben az Ybl-palota zárása miatt jelentős munkamennyiség-csökkenés várható, gyakorlatilag azonos szinten maradó kifizetések és kedvezmények mellett.

Frissítés: Az eseményekre reagálva az Opera a következő sajtóközleményt adta ki: 

Az Operaház közleménye

A Magyar Állami Operaház sajnálatát fejezi ki amiatt, hogy három szakszervezeti vezetője újra rémisztgeti az operarajongókat. Legutóbb augusztus elsején „hirdettek sztrájkot”, eredménytelenül. Az azóta elmúlt hónapok is zavartalan munkával teltek, komoly eredményekkel ékesek. A szakszervezeti riogatással szemben („fejenként 130 ezres jövedelemcsökkenéshez vezet a Kollektív Szerződés hiánya”) dolgozóink a munkateher csökkenését érzékelhették (korszerűsítés miatt szeptemberben már nem nyitott évadot az Operaház, csak az Erkel Színház üzemel és külföldi turnék vannak), illetményük pedig átlagosan több tízezer Ft-tal meghaladta a tavaly ilyenkorit. Az Opera ezen kívül – bár tartós a munkateher csökkenése, mégis – tartotta magát önkéntes vállalásához, nem indított csoportos létszámleépítést.
Az Opera ezért arra kéri saját művészeit és munkatársait, bérlettel vagy jeggyel bíró nézőit, hogy most se dőljenek be a zavarkeltésnek, és ne engedjék, hogy Reformáció500 eseménysorozatunk legfontosabb dátuma, Meyerbeer A hugenották c. nagyoperájának bemutatója besározódjék. Rengeteg közös munkánk van benne, felfokozott várakozás övezi. Egyúttal elítéljük a szakszervezeti diktátumot, a jelen felhívás alapján esetlegesen megvalósuló sztrájkot jogellenesként bíróságon támadjuk meg – hisz a felhívás konkrét követeléseket nem jelölt meg, csak egy a szakszervezetek által egyoldalúan összeállított dokumentum aláírásával zsarol –, és rámutatunk arra, hogy a főigazgatói pályázat szóbeli meghallgatásának napjára időzített fenyegetés az egész mögött álló, az Opera állományába nem tartozó vasúti szakember kreálmánya, akinek legutóbbi akciójára a többezres dolgozói létszámú MÁV-nál kereken 1 dolgozó (a szakszervezeti bizalmi) reagált munkabeszüntetéssel. Hasonlóan „sikeres” sztrájkot, ellenben emelt fővel véghez vitt Hugenották-premiert kívánunk mindenkinek.  

Rovatok