Index Vakbarát Hírportál

Falcsik Marira egy professzora vetette rá magát

2017. október 24., kedd 12:51

Falcsik Mari magyar költő is csatlakozott azokhoz a nőkhöz, akik a Harvey Weinstein körüli botrány hatására a nyilvánosság előtt vállalták fel a megrázkódtatásaikat. A költőnő egy nyilvános Facebook-bejegyzésben írt arról, hogy egyetemistaként az egyik professzora vizsga közben molesztálta őt 1974-ben.

"Ez a bölény alkatú, vén vérnősző barom egyesével hívott minket, alig 18 múlt gólyalányokat, rendszerint szombat délelőttre, a kihalt nagy épületbe vizsgázni" – írja a posztban Falcsik Mari. Miután a lány helyet foglalt a teremben, az oktató az ajtóhoz ment, kulcsra zárta azt, majd tegezve azt mondta neki: "Te tehetséges vagy, többet érsz, mint itt akármelyik, én segíthetek neked."

Mikor Falcsik a vizsgatételéről kérdezett, és arról, hogy miről meséljen, a vizsgáztató azt felelte neki, hogy magáról. "Jött, tolult, nyomult felém, mire én felálltam, ekkor elkapott, megfogta a mellemet, majd lefogott és valami nyalás-harapás akcióba kezdett a nyakamnál, de amikor engedett a szorítása, hogy a szegény naiv fehér vizsgablúzom gombjait kinyissa, akkor kiszabadultam, és elkezdtünk kergetőzni a nagy négyszögű asztal körül" – áll a posztban.

"Ez a vén állat mégiscsak egy lihegő öregember volt, én ide-oda váltva az irányt cikáztam előle, majd kétségbeesésemben felkaptam az ugyancsak vaskos Régi Magyar Költők Tára harmadik kötetét, és hagytam, hadd érjen be, és mielőtt megint elkapott volna, teljes erővel fejbe vágtam az illusztris válogatással. Ettől nagyon rosszul lett, az undorító zihálása fuldoklásra váltott, meg kellett állnia." Míg a vizsgáztató magához tért, a lány elmenekült.

"Ha infarktust kapok, te leszel a gyilkosom! Neked itt nem lesz diplomád!" – üvöltötte utána a professzor, aki már 27 éve nem él. A költő megjegyzi: abban a szemeszterben kettest kapott a professzor tárgyából, azaz régi magyar irodalomtörténetből. "Ez volt az egyetlen jelesnél rosszabb irodalom-jegyem a tíz félév alatt" – teszi hozzá.

"Azért mondtam el ezt, mert váltig hiszem, hogy vége kell legyen már mindenféle helyzeti, hatalmi, fizikai és az összes fajta erőfölénnyel való visszaélésnek. Ez a minimum, amire meg kell érniük a mindenkori úgynevezett erősebbeknek" – zárja a posztot.

Falcsik Mari teljes bejegyzése itt olvasható:

Rovatok