Index Vakbarát Hírportál

Hét város pályázik az Európa Kulturális Fővárosa címre

2017. december 21., csütörtök 10:43

Hét város: Győr, Szombathely, Veszprém, Székesfehérvár, Gödöllő, Eger és Debrecen küldte be pályázatát a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címre - közölte a Kultúráért Felelős Államtitkárság csütörtökön az MTI-vel. A tájékoztatás szerint a pályázati határidő december 20-án délben járt le. A pályázat győztesének, vagyis annak a kihirdetése, hogy melyik magyar város lehet 2023-ban Európa egyik kulturális fővárosa, 2018 végére várható.

Az Európa Kulturális Fővárosa címet 2023-ban Magyarország és az Egyesült Királyság egy-egy városa viselheti. Az Emberi Erőforrások Minisztériumához benyújtott pályázatokat egy független szakértőkből álló, tizenkét tagú nemzetközi testület bírálja el. A jövő év elején előválasztási ülésen nevezik meg azokat a pályázókat, amelyek az év második felében részt vehetnek a végleges kiválasztási ülésen - olvasható a közleményben.

Az Európa Kulturális Fővárosa az Európai Unió által indított kezdeményezés, melynek célja Európa népei közös kulturális vonásainak hangsúlyozása, a kulturális sokszínűség megőrzése és a városok nemzetközi arculatának erősítése a kultúra révén. 

Rovatok