Index Vakbarát Hírportál

Zaklatási botrány miatt maradnak el a Grammy-díjas karmester koncertjei

2017. december 22., péntek 17:32

Több koncertje vezénylése alól felmentette a brit Királyi Filharmonikus Zenekar vezető karmesterét, a svájci Charles Dutoit-t, írja az MTI a londoni zenekar pénteki közleménye nyomán, amely szerint a döntés közösen született. 

A karmestert három operaénekesnő és egy zenész vádolja zaklatással, közülük ketten vállalták a nevüket (Paula Rasmussen és Sylvia McNair), a másik két nő a neve elhallgatását kérte. Az esetek 1985-ben, 1991-ben, 2006-ban és 2010-ben történtek. A vádlók elmondták: azután mertek felszólalni, hogy a New York-i Metropolitan Opera felfüggesztette a szintén szexuális zaklatással vádolt sztárkarmestert, James Levine-t.

A Bostoni Szimfonikus Zenekar és a San Franciscó-i Szimfónia szintén megszakította a kapcsolatait a kétszeres Grammy-díjas karmesterrel. A New York-i Filharmonikusok is közölték, hogy öt januári koncertjét lemondták, a Chicagói Szimfonikus Zenekar és a Clevelandi Zenekar pedig 2018 első félévének valamennyi koncertjét lemondta Dutiot-val.

A most megvádolt Charles Dutoit 2009 óta a brit zenekar vezető karmestere és művészeti igazgatója, 25 éven át volt a Montreali Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője, majd a Francia Nemzeti Zenekart vezette 10 éven át. A pénteki közlemény szerint azért nem reagált az őt ért vádakra, mert épp a szabadságát tölti.

Rovatok