Index Vakbarát Hírportál

Felmondott a Vasárnapi Hírek főszerkesztője a kormány hirdetései miatt

2017. december 23., szombat 15:10

"Tegnap vittem utoljára kávét a kollégáimnak a Vasárnapi Hírek szerkesztőségében. A múlt héten felálltam a főszerkesztői székből, mert már nem tudok felelősséget vállalni a lap minden oldaláért.

Aljas, uszító propagandahirdetést jelentetett meg a kormány a szeretve és érzékenyen készített ünnepi lapszámunkban, amelynek cikkei - ahogy minden héten - az elfogadás és a szolidaritás jegyében születtek. "Társadalmi célú hirdetéseivel" a kormány pont ezeket az értékeket kívánja eltüntetni a magyar társadalomból

– írta ki nyilvános Facebook-posztjában Kertész Anna, a Vasárnapi Hírek újság főszerkesztője.

Kertész így folytatja:

"Van abban némi irónia, hogy a lapban megjelenő Publicus kutatás igazolja a gyűlöletkeltő propaganda eredményességét: az ugyebár nyilvánvaló, hogy az ország lakói egy darab menekültet nem láthattak az elmúlt két évben, az idei év legnagyobb problémájának mégis a hazai migránshelyzetet látják. A kivándorlás miatt a megkérdezettek csupán 1 százaléka aggódik, miközben nincs orvos, aki öt óra alatt ránézzen egy súlyos betegre a sürgősségin, melynek következményeként az illető meghal.

Sajnálom, hogy távozom a szerkesztőségből és a kiadótól, ahol az elmúlt 10 évemet töltöttem. Szuper emberek maradnak itt, akiknek küzdelméhez, hogy ellensúlyozzák a propagandahirdetések kártékony befolyását, sok erőt kívánok. Nekem nem volt elég belőle".

Kertész minden bizonnyal a kormány új hirdetéseire gondol, amiben azt reklámozzák, hogy a parlament elfogadott egy határozatot a "Soros-terv ellen". Erről egyébként itt írtunk bővebben.

A lap előző főszerkesztője, Gál J. Zoltán idén január végén mondott le ugyanerről a posztról. Ő hat éven át volt a Vasárnapi Hírek főszerkesztője, és ő maga forszírozta akkor, hogy a lap a Népszavával integrálódjon, és közös szerkesztőséggel működjön. A 24.hu-nak azt nyilatkozta januárban,

a lelkiismerete szerint nem kíván részt venni a lapok körül kialakult, vállalhatatlan politikai környezetben.

A személycsere mögött a 24.hu és az Átlátszó is az állami reklámok beszivárgását látta, aminek személyi feltételei voltak - azaz Gál J. Zoltán nem saját jószántából távozott. A 24.hu úgy tudja, hogy az erősödő kormányzati befolyás gyanúja miatt Németh Péter és Gál J. Zoltán össze is szólalkozott akkor, amit Németh Péter sem cáfolt.

Rovatok