Index Vakbarát Hírportál

Drezdának adományozták a világ egyik legjelentősebb magángyűjteményét

2018. március 9., péntek 19:46

Drezda városának adományozták a világ egyik legjelentősebb magán műgyűjteményét, a mintegy 1200 műalkotásból, köztük Andy Warhol, Jean-Michel Basquiat, Nancy Spero, William Kentridge és Sigmar Polke műveiből álló, jelenleg Berlinben lévő és csak részletekben, időszaki kiállításokon látható Hoffmann-gyűjteményt – írja az MTI.

Rolf Hoffmann ruhagyáros, a Van Laack márka tulajdonosa az 1960-as években kezdte a gyűjtést, de a kollekcióban 1910-től napjainkig találhatók főleg formabontók alkotások. Az üzletember 2001-es halála után özvegye, Erika Hoffmann gondozta tovább és bővítette a gyűjteményt, a kelet-európai művészekre helyezve a hangsúlyt.

A gyűjtemény

Több mű is található benne például Nancy Spero War (Háború) című sorozatából, amelyet a vietnami háború hatására készített.

Az adományozást pénteken közösen jelentette be a 79 éves Hoffmann, valamint Marion Ackermann, a Drezdai Állami Műgyűjtemények (SKD) főigazgatója, ennek értelmében a nemzetközi jelentőségű műgyűjtemény fokozatosan, az elkövetkező öt év folyamán költözik a drezdai múzeumokba.

Rovatok