Index Vakbarát Hírportál

Kenyában betiltották az első kenyai filmet, amit Cannes-ban bemutatnak

2018. április 29., vasárnap 10:40

Bár a Rafiki című film lesz az első kenyai film, amelyet bemutatnak a Cannes-i fesztiválon, Kenyában nemcsak nem vetítik majd, de akár 14 év börtönt is kaphat az, akinél van egy másolat a filmből. A kenyai filmbesorolási testület, a KFCB ugyanis betiltotta a filmet, mert abban két nő egymásba szeret, amit Kenyában büntet a törvény. 

A Rafiki (ami szuaháli nyelven azt jelenti, barát) című filmet Wanuri Kahiu rendezte Monica Arac Nyeko unagdai író 2007-es díjnyertes Jambuta Tree című regénye alapján. A regény és a film két nő kapcsolatát követi, akiknek családjai ellentétes politikai oldalon állnak, és akik barátból szeretők lesznek. Kenyában viszont elég vaskalapos törvényekkel tiltják a homoszexualitást vagy annak pozitív ábrázolását. A filmbesoroló testület pedig egyszerűen "leszbikus filmnek" minősítette a drámát, amely megsérti ezeket a törvényeket. 

Nem ez az első film, amit a KFCB betilt Kenyában, nem lehet például az országban sugározni a Hey Arnold című rajzfilmsorozatot, mert az a cenzorok szerint az "felmagasztalja a homoszexuális viselkedést", a Wall Street farkasát a túl sok meztelenkedés és káromkodás miatt nem lehetett az országban vetíteni, a Coca-Colának pedig vissza kellett hívnia egy reklámját, mert abban emberek csókolóztak egymással, ami "sérti a családi értékeket".

A szervezet vezetője, Ezekiel Mutua magát az ország első számú erkölcscsőszének tartja és állítólag úgy gondolja, hogy Martin Luther Kinghez foghatóan fontos a szerepe. Mások szerint egy maradi cenzor, aki gyereknek nézi a kenyaiakat, akik nem tudják eldönteni felnőttek módjára, hogy mit akarnak és mit nem akarnak megnézni. A Rafiki rendezője is valahogy így látja, Wanuri Kahiu a BBC-nek azt mondta, nagyon csalódott, hogy a KFCBnem hagyja, hogy a kenyaiak megnézhessék a filmjét és legalább vitatkozhassanak róla. 

Rovatok