Index Vakbarát Hírportál

Nem engedték be egy pesti diszkóba a roma Parno Graszt zenekar tagjait

2018. április 29., vasárnap 11:30 | aznap frissítve

Kínos incidens áldozatai lettek a Parno Graszt roma folkzenekar tagjai szombaton Budapesten. A zenekar több tagját ugyanis nem engedték be egy diszkóba.

A Parno Graszt pénteken még teltházas koncertet adott az óbudai Kobuci Kertben, de a szabolcsi banda több zenésze még szombaton is Budapesten maradt, és szerettek volna elmenni szórakozni. A Nyugati téren lévő Remix Disco biztonsági őrei azonban nem engedték be a hatfős társaságot.

A zenészek próbáltak utánajárni, hogy miért nem mehetnek be, de csak annyit mondtak nekik a kidobók, hogy

kamerarendszer van a bejáratnál fölszerelve, és neki leszóltak rádión, hogy ne engedjék be őket. 

Bár nem mondták a zenészek szemébe, a zenekar menedzserei szerint nagyon valószínű, hogy azért nem engedték be őket, mert roma származásúak. Mindez azért is felháborító, mert a Parno Graszt Magyarországon és nemzetközi szinten is elismert zenekar, amely 2016-ban az Euróvíziós dalfesztiválta magyar jelöltet válogató A Dal című műsor döntőse volt, idén pedig második helyezést ért el a Highlight of Hungary versenyben. A zenekarról legutóbb akkor lehetett olvasni, amikor más roma hírességekkel együtt arra buzdíttoták a romákat, hogy menjenek el szavazni április 8-án és ne adják el a szavazataikat. 

A Remix Disco biztonsági igazgatója az Indexnek azt mondta, azért nem engedték be a társaságot, mert fiatalkorúak is voltak köztük, a szórakozóhely házirendje szerint pedig 18 éven aluliakat nem lehet beengedni.  Kérdésünkre, hogy ellenőrizték-e társaság papírjait, azt a választ kaptuk, hogy nem szoktak igazolványokat ellenőrizni a biztonságiak, de aki fiatalnak látszik, attól megkérdezik, hogy hány éves, és ha azt mondja, hogy még nem múlt el 18, akkor nem jöhet be. A zenekar képviselői szerint viszont legfeljebb a Parno Graszt énekesét, Oláh Helénát nézhették fiatalkorúnak, aki viszont már elmúlt 18 éves. Arról, hogy az életkorukról érdeklődtek volna a kibobók, a zenekar nem számolt be. 

Nem ez az első eset, hogy diszkrimináció vádja éri a Remix Discót: egy roma főiskolai hallgató, Kiss Márió például az Egyenlő Bánásmód hatósághoz fordult, amiért idén januárban szerinte azért nem engedték be a helyre, mert roma. A Romnet.hu szerint a Facebookon a Parno Grasztot ért incidens után többen is írtak hasonló megkülönböztetésről. 

A hely Facebook-oldala szerint egyébként hétfő este a szintén híres roma zenész, Kis Grófo fog fellépni náluk.

Nyitókép: retrodisco.hu

Rovatok