Index Vakbarát Hírportál

Emigrációba megy Schilling Árpád

2018. május 6., vasárnap 22:40

Családjával együtt Franciaországba költözik Schilling Árpád. Erről a rendező a német nyelvű Arte csatornának beszélt – írta a Hvg.hu a Színház.org alapján.

„Idén Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette, hogy választási győzelme esetén ütni fog a bosszú órája. A miniszterelnök a saját országának állampolgárait fenyegeti. Ez őrület itt, az Európai Unió szívében” – nyilatkozta.

Úgy érzi, a színházi világ is cserben hagyta őt, épp akkor, amikor szolidaritásra lett volna szüksége. Az egyedüllét érzése miatt „számomra nem maradt más, csak az emigráció” – mondta a rendező, aki a nyilatkozat alapján feleségével, Sárosdi Lilla színésznővel és gyermekükkel utazik el Magyarországról.

Schilling Árpád Jászai-díjas rendező, a Krétakör alapítója, 1995-ben, 21 évesen lett művészeti vezetője. Számos vendégrendezése volt külföldön, legutóbb 2013-ban a Müncheni Állam Operában vitte színre Verdi Rigolettóját.

Többször megkapta a színikritikusok díját, 2003-ban a Magyar Köztársaság Lovagkereszti Érdemrendjét is, amit viszont az akkor 29 éves rendező nem fogadott el.

Rovatok