Index Vakbarát Hírportál

Magyar térképtolvajok fosztogattak Franciaországban

2018. május 15., kedd 08:44

Hét magyart – hat férfit és egy nőt – állítottak bíróság elé hétfőn Bordeaux-ban, írja az MTI. Azzal vádolják őket, hogy 2011 és 2013 júniusa között több XVI. és XVII. századi térképet loptak el különböző francia könyvtárakból, összesen mintegy 4 millió euró (azaz kb. 1,26 milliárd forint) értékben.

A tolvajok hamis olvasójeggyel kértek ki régi köteteket, majd kivágták belőlük a térképeket, amelyeket valószínűleg erre szakosodott kereskedőknek adtak tovább Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban. A gyanúsítottak Besancon, Toulouse, Albi, Dijon, Nancy, Narbonne és Lille könyvtáraiban fordultak meg.

Az ügyre úgy derült fény, hogy magyar vámosok egy 2012-es ellenőrzés során felfedeztek az egyik vádlott autójában 110 régi térképet, amelyek közül többön is látható volt a toulouse-i közkönyvtár pecsétje. A magyar hatóságok figyelmeztették a franciákat, akik vizsgálódni kezdtek, és megállapították: valóban a toulouse-i könyvtárból lopták el a térképeket, és ugyanez a társaság több más francia könyvtárt is megkárosított ezzel a módszerrel.

Rovatok