Index Vakbarát Hírportál

Beputyinozva szaggatta szét a festményt, mert mit szólnának a nyugatiak, ha így látnák a cárt

2018. május 29., kedd 21:26

Ideológiai okokból vagdosta össze Repin világhírű festményét egy merénylő a Tretyakov Képtárban, mert nem volt megelégedve Rettegett Iván ábrázolásával.

Igor Podporin dühét nem valami provokatív kortárs műalkotás váltotta ki, hanem a XIX. századi orosz festészet egyik legnagyobb becsben tartott darabja, a Rettegett Iván és fia 1581. november 16-án című olajfestmény. A 37 éves férfi pénteken nem sokkal zárás előtt bement a moszkvai Tretyjakov Képtárba, majd brutálisan megrongálta Ilja Repin klasszikus festményét: áttörte a festmény előtti védőüveget és egy fémrúddal szétszaggatta a képet.

Az első hírek arról szóltak, hogy a támadó az akció előtt bevodkázott a világhírű képtár kávézójában. Ez azonban a múzeum főigazgatója szerint teljességgel lehetetlen, a kávézóban ugyanis nem árulnak vodkát, csak konyakot.

Az ügy gyorsított eljárásban már bíróságra is került. A férfi már azt mondja, ideológiai meggyőződésből vagdosta szét a képet: azért rontott neki a festménynek, hogy megvédje a cár hírnevét.

Ez a kép hazugság, Rettegett Iván a szentek közé tartozik

– jelentette ki a voronyezsi férfi.

Az 1885-ös festmény azt a jelenetet örökíti meg, amikor Rettegett Iván felindulásában megöli utódját. Hogy ez valóban megtörtént-e, az utóbbi időben viták tárgya. Mint az MTI írja, egyes orosz történészek is kétségbe vonják a történetet, de a kérdés nyilvánvalóan politikai is. Rettegett Iván kultuszát ismét építik Oroszországban, több városban szobrot emeltek neki. Vezető kormányzati tisztviselők nyilatkozzák, hogy a cár kegyetlenségét a Nyugat túlozza el, hogy ezzel is befeketítsék Oroszországot, de tavaly Putyin is fontosnak tartotta elmondani, hogy szerinte nem tisztázott, a cár bűnös-e vagy sem a fia megölésében.

Most erre hivatkozott a képrongáló:

Még Putyin is azt mondta a tévében, hogy nem igaz, ami a képen látható. Amikor beléptem a Tretyjakovba, nem bírtam visszafogni magamat. Jönnek a külföldiek, megnézik a festményt, és vajon mit gondolnak a mi orosz cárunkról, mirólunk? Ez provokáció az orosz nép ellen, a cél, hogy rossz fényben tüntessenek fel bennünket.

Ilja Repin talán a legnagyobb alakja a 19. századi orosz festészetnek, a megtámadott kép pedig az ő egyik főműve. A festmény értéke felbecsülhetetlen.

Rovatok