Index Vakbarát Hírportál

Több mint kétmilliárdért vittek el egy Van Gogh-festményt

2018. június 5., kedd 13:16

Hétmillió euróért, azaz mintegy 2,22 milliárd forintért, kelt el Vincent van Gogh egyik 1882-es festménye egy hétfői árverésen Párizsban. Franciaországban húsz éve ez volt az első Van Gogh-kép, amit árverésre bocsátottak, írja az MTI.

A Fishing Net Menders in the Dunes című alkotást komoly licitharc után egy amerikai gyűjtő vásárolta meg. A várható árat 3-5 millió euróra (1-1,6 milliárd forintra) becsülték, ám mivel már alig vannak a piacon Van Gogh-festmények, az ára még magasabbra kúszott.

Vincent van Gogh 29 éves korában festette a képet, amikor egy ideig Hága környékén élt. Ebben az időszakban ez volt az egyetlen tájkép, amit alkotott. A festményen halászhálót javító nőket örökített meg.

Párizsban utoljára a kilencvenes évek közepén Van Gogh The Garden in Auvers című képét árverezték el 10 millió dollárért. Munkái közül 1990-ben a Dr. Gachet portréja című festmény kelt el a legmagasabb, 82,5 millió dolláros áron, legutóbb, 2014-ben, pedig a Still Life, Vase with Daisies, and Poppies című csendéletét adták el 61,8 millió dollárért.

Rovatok