Index Vakbarát Hírportál

Lemondta az Opera a Billy Elliot előadásait

2018. június 21., csütörtök 13:52 | aznap frissítve

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója levélben értesítette a Magyar Idők szerzőjét mélyen felkavaró Billy Elliot stábját, hogy a musical nyári előadásai közül 15 elmarad, írja a 444, miután a birtokukba jutott a levél egyik másolata.

"Mint bizonyára az elmúlt hetekben ti is tapasztalhattátok, a sajtóban negatív hangvételű kampány jelent meg a Billy Elliot produkciónk kapcsán, ami miatt az értékesítés jelentős mértékben visszaesett. Ezen előre nem látott, vis maior okból kifolyólag sajnálattal tájékoztatunk benneteket, hogy a produkció lent rögzített tizenöt előadása az Operaház vezetőségének tegnapi döntése értelmében elmarad" – írta Ókovács a szerda este kiküldött levelében.

Június elején a kormány egyik szócsövében, a Magyar Időkben megjelent egy cikk, amelynek szerzője, N. Horváth Zsófia attól féltette az előadást megtekintő gyerekeket, hogy esetleg homoszexuálissá válhatnak a boksz helyett a balettot választó fiú történetének hatására. 

"Hogyan történhet meg az, hogy egy ilyen jelentős állami intézmény, mint az Operaház, tökéletesen szembemegy az állam céljaival, és a legérzékenyebb korban lévő, tíz év körüli fiatalok számára készült előadást ilyen penetráns, féktelen melegpropagandára használja fel?"

– fogalmazott a szerző a cikkben, amelyet egy tavalyi(!) élménye alapján írt meg. A darabot kedden játszották először, a főigazgató másnap értesítette a stábot a döntésről.

Miről szól a Billy Elliot?

1984-et írunk. Angliában a bányászvárosokban felbolydult az élet: a sztrájkok korát éljük. A 11 éves Billy Elliot egy ilyen kisvárosban él. Apja és bátyja a sztrájkolók közt harcol a jobb megélhetésért, édesanyja meghalt. A fiú a családi hagyományt folytatva bokszedzésre jár, de nem való neki az erőszakos sport. Egy nap véletlenül tanúja lesz a lányok balettórájának és elvarázsolja a tánc. Vajon egy kisfiú művészi tehetsége össze tudja-e hozni a családot és a város közösségét? Sikerül-e Billynek megvalósítani az álmait? (Opera)

Ókovács ezután két cikkben is reagált az írásra: az első szintén a Magyar Időkben jelent meg, a második már az Origón. "Attól, hogy valami operaszínpadra kerül abból, ami az életnek eltagadhatatlanul része, még nem propagáljuk" – jelentette ki az első nyilvános reakciójában. A második cikkben már azt is kijelenti, hogy a Billy Elliot nem melegdarab, hanem egy tehetséges vidéki fiú felemelkedéstörténete, és tudomása szerint a szülők sem tettek szóvá semmi olyat, mint a darabban melegpropagandát látó N. Horváth Zsófia.

Bár Ókovács a szerda esti levélben a jegyértékesítés visszaesésével (amit egyértelműena cikk megjelenéséhez köt ) indokolja a döntést, a Jegymester oldala szerint a nem lemondott előadások mindegyikére elfogyott az összes jegy. A jegy.hu oldalán még kaphatók jegyek, ráadásul akciósan, féláron.

Ókovács Szilveszter később az Indexnek eljuttatott közleményében újra azt hangsúlyozta, hogy az előadásokat nem a sajtóvita, hanem a sajtóvita nyomán visszaesett érdeklődés miatt mondták le, valamint azt is megjegyezte, hogy az emelet le van zárva az Erkel Színházban.

A Magyar Állami Operaház biztosítja nézőt arról, hogy megtartja Billy Elliot című produkciójának 29 előadását – miközben az összesen 44 db, június-júliusra tervezett alkalomból 15-öt törölni volt kénytelen az elmúlt hetek sajtóvitái nyomán. Félreértések elkerülése végett aláhúzzuk: az előadásokat nem a sajtóvita miatt hagyjuk el, hanem a sajtóvita nyomán visszaesett érdeklődés miatt. Aki bízik az Opera érvelésében, még több mint 20 előadásra válthat jegyet – akár ma is, hisz kedd óta napi két előadásban újra táncol Billy. Egyes bennünket támadó portálok tájékozatlansága, szándékos félrevezetési kísérlete és hamis információinak cáfolataként csak hivatalos lapunkat, a www.opera.hu oldalt ajánlhatjuk, ahol minden előadás értékesítési helyzetére rálátnak a kedves látogatók, és természetesen vásárolhatnak is. (Itt jegyezzük meg, hogy szakmai gyakorlat szerint minden előadás emeleti szektorai zárva vannak – tehát még nincsenek eladva –, azokat akkor nyitjuk meg, ha az előadások földszinti, jól látó helyei már elfogytak.) A Billy Elliot-produkció két éve megy, eddigi 90 előadását 101 ezren látták. Ezúton is köszöni nézői bizalmát.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Rovatok