Index Vakbarát Hírportál

Megint egy bomba jó amerikai stand-upos jön Budapestre

2018. július 17., kedd 14:41

Szeptember 4-én a Budapesti Kongresszusi Központban folytatódik az utóbbi évek nagy magyar stand-upos fellépés-sorozata, a botránya előtt ideérkező Louis C.K., és a brit Eddie Izzard után most az amerikai Anthony Jeselnik áll ki angol nyelvű műsorral a magyar közönség elé. A jegyek egyelőre akciós, early bird áron 4400 és 11600 forint között mozognak, a Tixa honlapján lehet őket megvenni.

Jeselnik kevésbé prominens személyiség az anglo-amerikai popkultúrában, mint C.K. vagy Izzard, az ő neve azoknak mond valamit, akik tényleg követik az amerikai stand-upot. Jeselnik humora első hallásra nagyon nem polkorrekt, a vicceiben visszatér a rák, a pedofília, a nemi erőszak, és úgy általában minden, amitől vissza lehet hőkölni. De sosem öncélúan, ugyanis nem ezekből csinál viccet, hanem a saját elvárásainkból, rendszeresen húzza ki úgy a szőnyeget a néző alól úgy, hogy azt sem tudjuk, pontosan miért nevetünk, és hogyan vett a viccmesélés ekkora kanyart. Az amerikai sajtó elnevezte őt a komédia sötét hercegének, és elég pár percet hallgatni valamelyik műsorából, hogy megértsük, miért.

Jeselniket egyébként leginkább a Comedy Central úgynevezett roastjaiból lehet ismerni, ezek a műsorok azok, ahol híres embereket kiültetnek a színpadra, és végig kell hallgatniuk, ahogy náluk kevésbé ismertebb komikusok (vagy az ismerőseik) szanaszét cikizik őket. Jeselnik több ilyenben is szerepelt, szívatta ő David Hasselhoffot, Charlie Sheent és az elnöksége előtt álló Donald Trumpot is még 2011-ben.

A roastok előtt dolgozott Jimmy Fallon késő esti showműsorában íróként, 2013-ban pedig saját, 18 részes műsort kapott The Jeselnik Offensive címmel. Három stand-upos anyaga jelent meg: 2010-ben a Shakespeare, 2013-ban a Caligula, illetve 2015-ben már Netflixen a Thoughts and Prayers. A Caligula talán a legkiforrottabb, de mindegyiket érdemes meghallgatni, és két perc alatt eldönteni, hogy el tudjuk-e viselni Jeselnik színpadi személyiségét, vagy sem. Mindenképp érdemes legalább megpróbálni.


A budapesti dátum a 2018-as Funny Games című turnéjának része. A turné idén februárban indult az Egyesült Államokban. A budapesti állomás Facebook-eventje itt érhető el.

Rovatok