Index Vakbarát Hírportál

Lázár Kati életműdíjat kap

2018. július 20., péntek 12:56

Lázár Katinak ad életműdíjat a Színházi Kritikusok Céhe. Az elismerést szeptember 20-án a Budapest Bábszínházban veheti át a színésznő a Színikritikusok díjának gálaestjén. A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ad életműdíjat, amelyet olyan, a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művésznek ítél oda, aki sokat tett a magyar nyelvű színház fejlődéséért, eredményeiért, színvonalának emeléséért, és hozzájárult a magyar színházművészet jövőjének alakításához, a fiatalabb színházi generációk neveléséhez, formálásához - olvasható a Színházi Kritikusok Céhének honlapján. Mint írják, az életműdíjat 2011-ben adták át a kritikusok először, Törőcsik Marinak.

Lázár Kati Kossuth- és Jászai Mari-díjas, kiváló művész 45 évvel ezelőtt friss diplomásként a 25. Színházhoz szerződött, majd miskolci, szolnoki és nemzeti színházi évek után Kaposváron teljesedett ki pályája, és vált nemzedéke egyik legerőteljesebb, legérzékenyebb, legjelentősebb formátumú színművészévé. Színészként gyerekdaraboktól zenés előadásokon át komédiákig és drámákig mindent játszott - elsősorban Babarczy László, Gothár Péter, Ascher Tamás és Ács János előadásaiban. Kaposváron próbálhatta ki magát rendezőként is, és ott vált nyilvánvalóvá színészpedagógiai képessége.

Az 1990-es években Jordán Tamással megalakították és vezették a Merlin Színház színészképző műhelyét, majd Székely Gábor Új Színházához csatlakozott, később szabadúszó lett. Kaposváron, a Katona József Színházban, a Nemzeti Színházban, a Bárka Színházban játszott és a TÁP Színházzal is dolgozott. Nánay István színikritikus laudációjában kiemeli, hogy Lázár Kati színpadi és filmes alakításaiban - a tragikus sorsú, nehéz életű nők ábrázolásában is - mindig érvényesül a színésznő groteszkhez való vonzódása. 

Rovatok