Index Vakbarát Hírportál

Vidnyánszky Attilának nem kell a kritikusdíj-jelölés

2018. július 26., csütörtök 13:00

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója nem kér a Színházi Kritikusok Céhének díjából. Pontosabban a jelölésből, mert a díjat még nem kapta meg, csak egyike azoknak a rendezőknek, akiknek munkáit a legjobb előadás díjára jelölték. Vidnyánszky Bánk bán rendezése mellett Alföldi Róbert A salemi boszorkányok (szombathelyi Weöres Sándor Színház) és Alekszandar Popovszki Borisz Davidovics síremléke (Újvidék Színház) című előadása van versenyben. 

A jelölések nyilvánosságra kerülése után a Nemzeti vezetője levelet írt a kritikusok céhének, amit állítása szerint "az elmúlt évek sok-sok negatív tapasztalata" íratott vele. Ebben azt kéri, hogy vegyék ki a jelöltek közül.

Annyi „furcsaság”, szakmailag megkérdőjelezhető, vitatható, politikai, ideológiai indíttatású döntés született e díjak kapcsán, annyiszor írta felül az Önök ideológia elfogultsága előadások esztétikai értékét, annyiszor éltek a büntetés eszközével az Önök „ízlésétől” eltérő politikai, színházi világlátású társulatokkal, rendezőkkel, színészekkel szemben, hogy ezt a jelölést a magam részéről semmisnek tekintem.

A rendező hozzátette, hogy "az Önök egyik munkatársa néhány évvel ezelőtt leírta: akikről Önök nem írnak, az nincs is. Megtisztelő volna, ha a jövőben ennek fényében járnának el velem kapcsolatban".

A kritikusok viszont továbbra sem akarnak eltekinteni Vidnyánszky előadásának jelölésétől. Válaszlevelükben közölték, hogy a jelölés 

az Ön munkáján kívül a produkció összes többi alkotójának teljesítményét is dicséri. Ezért nem tudjuk teljesíteni szíves kérését: semmi esetre sem tekinthetünk el attól a tényszerű eredménytől, hogy 24 színikritikus szavazata alapján a legjobb három előadás közé került a Nemzeti Színház Bánk bánja.

A levelet és az arra írt választ a kritikusok céhe hozta nyilvánosságra

Ne maradjon le semmiről! (PREVIEW)

Rovatok