Index Vakbarát Hírportál

Visszament mosolyogni oda, ahonnan elvitték a nyilasok

2018. július 28., szombat 15:17

1944 és 2018. Egy fekete-fehér és egy színes fotó. A képeken a tizenhárom és a nyolcvanhét éves Szilárd Vera a Pannónia utca 58. sarokerkélyén. Történetéről nemrég írtunk a Fortepanra felkerült öt, a hátoldalára írtak szerint 1944. június 5-én készült fotó kapcsán.

A zsidótörvények hatálya alá eső család ekkor már két hónapja viselte a képeken is látható kanárisárga csillagot. Vera hatéves volt, amikor beköltöztek a Pannónia utca 58. harmadik emeletére. „Szép csendesen éldegéltünk ott” - mesélte Vera első találkozásunkkor a Pannónia utcáról. Előbb a Sziget utcába, majd a Szemere utcai polgáriba járt, de a nyolcadikat csak a háború után végezte el. Nem sokkal a fotók készülte után be kellett költözniük a Légrády Károly (ma Balzac) utca 15. alatti csillagos házba.

Az egész történetet itt olvashatja.

A cikk megjelenése után levelet kaptunk. A Pannónia utcai lakás jelenlegi lakója felismerte erkélyét és otthonát, amelyben a családja lakik a háborút követő évektől. Találkozásra és beszélgetésre hívta Verát, „ha ez számára nem lenne túl felkavaró”– írta. De Vera boldog volt, izgatott, és hálás ezért a látogatásért. 1944 óta nem járt a házban, az utcában is csak autóban ülve. Az Index is ott volt, amikor újabb családi képek kerültek elő, és elkészülhetett a 74 évvel ezelőtti fotó mai párja. 

A Szilárd család eredeti fotóit a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fotótárának holokauszt-gyűjteménye őrzi, melyet Jalsovszky Katalin gyarapít és dolgoz fel. A cikk megjelenése óta hozzájuk is került új anyag, ha önnek is lapul még témába vágó fotó a fiókjában, keresse őket (jalsovszkyk@gmail.com). 

(Borítókép fotó: Nagy Szabolcs / Index, Szilárd család / Fortepan. Illusztráció: szarvas / Index )

Rovatok