Index Vakbarát Hírportál

A kereszténység lesz az Operaház kiemelt témája a következő évadban

2018. augusztus 12., vasárnap 10:18

A kereszténység lesz a kiemelt témája a Magyar Állami Operaház 2019/2020-as évadának - nyilatkozta Ókovács Szilveszter főigazgató az MTI-nek. A tematikus évadban olyan darabokat fognak bemutatni, amelyek mélységében foglalkoznak a kereszténységgel, mondta. Hozzátette, nem csupán bibliai történetek ihlette primér művek tartoznak ebbe a körbe, hanem a kereszténységet éltető vagy vele egyúttal vitázó darabok is, mint pl. Wagner Tannhäusere.

Az évadot 2020 májusában egy szintén keresztény tematikájú fesztivál zárja majd, "megágyazva" az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak, amelyet Budapesten rendeznek 2020 szeptemberében.

Így talán nem fogja kapni a Magyar Időkben a kritikát, hogy homoszexualitást propagál mindenféle Billy Elliot előadásokkal (a kormánylap attól féltette az előadást megtekintő gyerekeket, hogy esetleg homoszexuálissá válhatnak a boksz helyett a balettot választó fiú történetének hatására), és nem kell több cikkben magyarázkodnia a kormányközeli butaság miatt.

Egy éve kezdődött az Operaház felújítása és korszerűsítése. A tervek szerint az Andrássy úti épület hivatalosan 2019 őszén nyílhat meg ismét, ám már májusban szeretnék ott rendezni a mostani évadot záró májusi Puccini-operafesztivált - mondta el még Ókovács Szilveszter.

Hangsúlyozta azt is: az Eiffel Műhelyházat várhatóan 2019 januárjától szakaszosan adják át. A Kőbányai úti egykori vasúti szerelőcsarnokban 401 fős színházterem, próbatermek, raktárak, műhelyek és relaxációs helyiségek is épülnek. Az épület jelenleg a szerkezetkész állapot felé halad.

Az Opera őszi turnéiról szólva Ókovács Szilveszter kiemelte: október 30. és november 11. között New Yorkban, a Lincoln Center részét képező David H. Koch Theaterben mutatkozik be hat produkció 14 előadásával az Opera és az intézmény tánctársulata, a Magyar Nemzeti Balett.

Rovatok