Index Vakbarát Hírportál

Spiegel: Németországról hamis képet gyárt a magyar fake news média

2018. szeptember 5., szerda 21:17

Fake news-t terjeszt Németországról a magyar kormánymédia – írja a német der Spiegel. A bevándorlók rémtetteiről és a borzalmas német közbiztonságról szóló tudósítások következetesen csúsztatnak, a magyar kormány bevándorlás-ellenes politikához nyújtanak propagandát – véli a német lap.

Amikor az UFO-kutató elmagyarázza Németországot – ezzel a címmel közöl hosszú cikket Magyarországról a német der Spiegel internetes kiadása.

A szerző a címmel a kormányoldal gyakran megszólaltatott német származású, de magyarul tökéletesen tudó biztonságpolitikai szakértőjére, Georg Spöttlére utal, aki rémesnek írja le a német közbiztonságot.

Mindezt a cikk annak az alátámasztására közli, hogy a magyar kormányoldali médiatermékek előszeretettel festenek borús képet Németországról, mindezt a lap meglepően részletesen, sajtótermékekre, cikkcímekre, megszólalókra lebontva tálalja.

Chemnitz a fő példa

A cikk apropóját az augusztus végi chemnitzi események, a bevándorlók által elkövetett gyilkosság (legalábbis a rendőrség egy szír és egy iraki férfit tartóztatott le egy német férfi halálesetének ügyében), majd a szélsőjobboldali tüntetések és baloldali ellentüntetések adták.

A Spiegel idézi, hogy a magyar kormánypárti média minderről úgy tudósított, hogy Németország fellázadt Merkel és a Willkommenskultur ellen, de szerepel a cikkben az a münsteri támadás is, amit Magyarországon egyesek még akkor is terrorcselekményként tálaltak, amikor már rég kiderült, hogy nem erről volt szó.

Néha vicces

A Spiegel cikkét magyarul bemutató Mérce kitekintésében egyéb ismert Németországgal kapcsolatos eseteket is felelevenít, például amikor a közmédia egy szatirikus lap viccét komolyan véve, riogatott.

Vagy amikor a németországi utca embereként bemutatott megszólalókról kiderült, hogy valójában a szélsőjobbos AFD emberei voltak.

Rovatok