Index Vakbarát Hírportál

Távozik az egri vármúzeum igazgatója

2018. szeptember 28., péntek 11:49

Távozik Berecz Mátyás, a Dobó István Vármúzeum igazgatója, számolt be róla a Magyar Hang. Azt írják, hogy a város csütörtöki közgyűlésén kiderült: Berecz munkaviszonya közös megegyezéssel történő megszűnését kérte. A pozíció betöltésére pályázatot fognak kiírni, az átmenti időszakban Márton Tímea műszaki igazgatóhelyettes vezeti az intézményt megbízott igazgatóként. 

A lap értesülései szerint a váltás hátterében az áll, hogy Nyitrai Zsolt, a térség országgyűlési képviselője hosszabb ideje szeretne nagyobb befolyást szerezni a várban, és korábban több konfliktusa is volt az eddigi igazgatóval. A Magyar Hang szerint Berecz hatalma jelentősen csökkent az elmúlt időszakban, mert kineveztek egy önkormányzati biztost, illetve egy tanácsadót is mellé, neki így nem maradt döntési jogköre.

Korábban Nyitrai Zsolt arról beszélt a Parlamentben, hogy országos gyűjtőkörűvé válhat a múzeum, amire az akkori igazgató úgy reagált, hogy ennek nem adottak a feltételei. Ezenkívül Nyitrai szerette volna, ha a múzeumba kerül a már most is az egri várban található légierő-történeti gyűjtemény, ám Berecz nem ment bele ebbe a vásárlásba. 

A közgyűlés kiírta a megüresedett igazgatói poszt betöltésére, egy öttagú bizottság hallgatja meg a jelentkezőket, aminek szakmai szervezetek mellett tagja Mártonné Adler Ildikó egri alpolgármester a tagja.

Rovatok