Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor: Magyarországon kultúrbéke van

2018. október 4., csütörtök 13:27

A 7,5 milliárd forintból felújított Budai Vigadó átadóján mondott beszédet Orbán Viktor, és a kultúrharcról is ejtett néhány szót az MTI beszámolója alapján. A miniszterelnök szerint kultúrharc nem Magyarországon, hanem Európában van, ami nem más minta saját kultúránkért folytatott harc.

"Néha azt hallom, hogy Magyarországon kultúrharc zajlik. Azt gyanítom, hogy az egyes pozíciók körüli lökdösődés, a kultúrfilozófiák közötti hírlapi vita talán a modern élet megszokott rendjéhez tartozik"

- utalt Orbán Viktor arra a folyamatra, ami nyár vége óta zajlik, többek között Mészáros Lőrinc lapjában, a Magyar Időkben. Ennek lehet egyik következménye, hogy távoznia kellett a Petőfi Irodalmi Múzeum Prőhle Gergelynek. Távozása pedig nagyjából a Vigadó átadásával egy időben lett hivatalos. 

Orbán Viktor ennek ellenére azt mondta, hogy Magyarországon inkább kultúrbéke van: lassan teljes egyetértés formálódik arról, hogy "a jövőnket családra, a munkára és a nemzet újraegyesítésére kell építeni".

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a kultúra azért fontos, mert ez képviseli azt az erőt, ami az országlakosokat nemzetté, a nemzet tagjait közösséggé teszi. Ezért fontos, hogy a most készülő nemzeti alaptanterv és az egész magyar iskolarendszer a magyar kultúrára épüljön. Orbán szerint a " magyar népi kultúra nekünk nem muzeális dolgok gyűjteménye, hanem megtartó erő".

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy szerinte mostanság vita tárgyát képezi, hogy ki a magyar, de szerinte ez elég egyértelmű:

az, akinek az unokája is magyar lesz.

Beszédében kiemelte, hogy milyen sokat költöttek kultúrára, például felépítették a Nemzeti Színházat és a Művészetek Palotáját, felújították a a Zeneakadémiát, a Pesti Vigadót, az Erkel Színházat, a Nemzeti Lovardát, a Kossuth teret.

A Budai Vigadóra 7,5 milliárd forintot költöttek, itt kap helyet a Hagyományok Háza. Október 4. és 7. között táncelőadásokkal, gyermekprogramokkal és kiállításokkal indul a programja.

Rovatok