Index Vakbarát Hírportál

Kitört a jegyapokalipszis a Pilvaker miatt

2018. október 24., szerda 19:33

Hiába költöztetik jövőre az Arénába a Red Bull Pilvakert, ezúttal sem volt gördülékeny a jegyvásárlás az 1848–49-es forradalom és szabadságharc előtt tisztelgő, évről évre teltházas zenés-irodalmi programra. Az online jegyárusítás október 23-án, kedden, 10 órakor kezdődött, majd az esemény Facebook-oldalát szerdára tömegével lepték el a kétségbeesetten jegyet keresők kommentjei.

"Tíz perccel a jegyárusítás megkezdése után már esély sem volt 2-3 egymás mellé szóló jegyhez jutni, de a hozzászólások alapján volt, akinek csak a jegy összegét emelték le a kártyájáról, de a jegyeket nem kapta meg. Volt aki bár megvette a jegyeket, azokon szektorszám nem szerepelt. A déli óráktól már csak egyetlen szektorban lehetett jegyet foglalni (nem lehet tudni, mi alapján tűnik el vagy jelenik meg egy-egy foglalható hely) és érdekes módon csak a legdrágább verzió érhető el" – jelezte kedd esti levelében az egyik olvasónk is.

Egy másik olvasónk, bár tudott jegyet vásárolni, arra panaszkodott, hogy az esemény Facebook-oldalán azonnal megjelentek a jegyüzérek, akik máris többszörös áron kínálják a jegyeket. A kommentek között rengetegen írnak arról, hogy nem tudtak egymás mellé szóló jegyeket vásárolni, vagy egyáltalán nem tudtak jegyet vásárolni.

Egész nap próbáltunk jegyet vásárolni, 5 percenként néztük, hogy mikor nem dob le, vagy nincs éppen befagyva az oldal, és szinte lehetetlen, de már évek óta ez van

– írta az egyikük. Egy másik kommentelő arra panaszkodott, hogy hiába próbálkozott több időszakban is, nem járt sikerrel, a rendszer nem engedte lefoglalni a jegyét. És még rengeteg hasonló üzenetet találni az esemény Facebook-oldalán.

Az Erkelből a Papp Lászlóba

A szervezők nemrég jelentették be, hogy a hatalmas érdeklődésre való tekintettel jövőre, azaz 2019. március 15-én, már a Papp László Budapest Sportarénában rendezik meg a Red Bull Pilvakert – az egyéves kihagyás, illetve a 2017-es év után, amikor háromszor is lenyomták a műsort, hogy minél több ember láthassa.

"Bár az Erkel hozzánk nőtt, kénytelenek voltunk más helyszín után nézni a Pilvakerrel, hiszen bárhogy is nézzük, kinőttük a színházat. Szeretnénk, ha azokkal is ünnepelhetnénk élőben, akik eddig nem jutottak be. Egyre bővül a csapatunk, és egyre nő az érdeklődés is a rendezvény iránt, így azzal igyekszünk kiszolgálni a rajongói igényeket, hogy jövőre egy sokkal nagyobb helyszínen, még látványosabban térünk vissza, ehhez azonban szükségünk volt arra, hogy kihagyjunk egy évet. Ez nagyon sok szervezéssel jár, de az elmúlt évben volt időnk arra, hogy kitaláljuk, hogyan lesz egy intimebb, színházi közegben jól működő show-ból igazi Aréna-kompatibilis produkció" – mondta előző héten Takács Ákos, a Red Bull Pilvaker ötletgazdája.

Az AC/DC váltott ki hasonlót

Az Index megkeresésére a jegyértékesítő cég és a szervezők azt válaszolták, hogy a jövő évi Pilvaker iránti érdeklődés nagysága még az előző évek tapasztalatai után is meglepte őket, a rendelkezésre álló belépőjegyek közel 90 százaléka kevesebb mint két óra alatt elfogyott, ami 5 hónappal a rendezvény dátuma előtt és egy Budapest Sportaréna-rendezvény tekintetében eddig csak a 2009-es AC/DC-koncert kapcsán fordult elő.

A Red Bull Pilvaker történetében előfordult már, hogy a jegyek őrült tempóban keltek el: 2016-ban 20 percen belül gazdára találtak a jegyek mindkét előadásra, 2017-ben pedig 15 perc sem kellett, hogy a március 15-ei dupla előadásra és a 14-ei főpróbára is elkapkodják a belépőket az érdeklődők. A 2019-es rendezvény népszerűsége még így is meglepetésként érte a szervezőket, az értékesítés kezdetétől számított 2 óra múlva már 11.000-nél is többen szereztek belépőt, hogy élőben láthassák a koncertet a Budapest Sportarénában

– írták.

A szervezők azt írják, tudnak arról, hogy többen haszonszerzési szándékkal vásároltak jegyet az eseményre, ezért azt kérik, senki ne vegyen jegyet a jegyüzérektől, senki ne támogassa őket azzal, hogy sokszoros áron tőlük szerzi be a belépőjét. Válaszukban hozzáteszik: igyekeznek megtalálni a módját annak, hogy minél többen részt vehessenek a jövő márciusi eseményen. "Ez nem azt jelenti, hogy lesz még egy előadás, de az sem biztos, hogy nem lesz" – fogalmaznak titokzatosan. Mi sem tudjuk pontosan, mit akarnak ezzel üzenni.

A végére már csak a VIP-jegyek maradtak

A Red Bull Pilvaker szervezőgárdája és a jegyértékesítő cég szerdán kora este – a rengeteg felmerülő kérdéssel kapcsolatban – ezeket a válaszokat juttatta el az Indexnek:

Mennyien próbáltak jegyet venni?

Az értékesítés kezdetekor, illetve az azt követő két órában 92.000 letöltés ("pageview") történt a rendezvény oldalán, amelyből mintegy 30.000 folytatódott tényleges vásárlási szándékkal. Ez többszöröse a rendezvény befogadóképességének, természetes tehát, hogy nem mindenkinek jutott belépőjegy, bármennyire is igyekezett valaki már az első napon jegyet venni.

Rendszerhiba történt, amikor hol eladottnak, hol szabadnak mutatta a helyeket?

Olyan hiba, ami a jegyértékesítési rendszer leállását, elérhetetlenségét, vagy akár lassulását eredményezte volna, nem állt be. Amint a helyet valaki kiválasztja - kosarába helyezi a jegyet -, az más számára már nem elérhető; ez viszont nem jelenti azt automatikusan, hogy a jegy ténylegesen elkelt. Ilyen mértékű jegyvásárlási “rohamnak” természetes velejárója, hogy nagy mennyiségű belépőjegy tűnik egyszerre és egy időben foglalt státuszúnak. Ezek a foglalások aztán vagy értékesítésben végződnek, vagy egy bizonyos idő (un. time-out) után a kosárból visszakerülnek az értékesíthető jegyek közé.

Miért nem tudtam egymás melletti jegyeket foglalni, csak 1-1 külön sorban vagy szektorban lévőket?

A később érkezők már csak ezek közül, a foglalásból esetlegesen visszakerülő, fel-fel villanó helyekből tudtak válogatni.

Mit tett az értékesítő, hogy hamarabb felszabadítsa a foglaltnak tűnő jegyeket?

A 15 perces time-outot (a jegy kosárban töltött idejét) 10 percesre vette le, ami annyit jelent, hogy ugyan csökkenti a foglalásban lévő jegyek számát (gyorsabban fluktuálja az elérhető/el nem érhető jegyeket), egyúttal viszont növeli a sikeres vásárlások körüli bizonytalanságot, és hamarabb szabadulnak fel az addig lefoglalt, ám valójában nem megvásárolt jegyek.

Hogy lehet, hogy a drága, VIP-jegyekből volt még, az olcsóbbakból nem?

A 2990-5990 forintos jegyek keltek el leghamarabb, előfordulhat, hogy mire valaki felkereste az oldalt, már csak a VIP jegyek maradtak elérhetők.

Levették a kártyámról az összeget, mégsem kaptam meg a jegyem. Visszakapom a pénzt?

Online vásárlások esetén néhány perces átfutás jelentkezik: az értékesítő rendszere elküldi a banki kérést a kártyafeldolgozásra, a kártyafeldolgozó azonban csak pár perc késéssel igazolja vissza a tranzakciót. Ilyenkor előfordul, hogy a kártyatársaság ugyan megterheli a vásárló számláját, de a rendszer már nem tartja tovább a foglalást. Ezekben az esetekben az értékesítő azonnal visszafordította a jegy árát a kártyabirtokosnak.

Rosszul jelent meg a szektor a jegyemen, honnan tudom, hova kell mennem?

Bizonyos belépőjegyeknél a pontos helyet leíró karakterlánc hosszúsága miatt a jegyképért felelős motor “levágta" a sor végét. A vásárlókat egy külön közleményben arra kérte az értékesítő, hogy ellenőrizzék a jegyeiket, és szükség esetén töltsék le újra azokat. 

Találtam olyan oldalt, ahol még vannak jegyek, de borzasztóan drágák. Az hogy lehet?

A Red Bull Pilvaker szervezősége kifejezetten kéri az érintetteket, hogy ne támogassák a jegyüzérkedés ilyen formáját, és ne próbálkozzanak a hivatalos oldalon kívüli felületeken jegyhez jutni. Hiába tett meg minden óvintézkedést az értékesítő, óhatatlan, hogy a vásárlók között akadtak olyanok, akik nem saját célra, hanem nyerészkedésből vásároltak, és most az ár sokszorosáért igyekeznek továbbadni a belépőiket. Ez sajnos kiszűrhetetlen, az egyetlen lehetséges megoldás: nem vásárolni tőlük!

Akkor végül is ha október 23-án délelőtt nem sikerült jegyhez jutnom, esélytelen, hogy lássam élőben jövőre a Pilvakert?

A rekordnak számító jegyeladás ténye ösztönzőleg hatott a szervezőkre, akik igyekeznek megtalálni a módját, hogy 2019. március 15-én minél többen vehessenek részt a rendezvényen. Ez nem azt jelenti, hogy lesz még egy előadás, de az sem biztos, hogy nem lesz. A fejleményekről folyamatosan értesíti a Red Bull csapata az érdeklődőket, úgyhogy érdemes követni a hivatalos Facebook-eseményben megjelenő frissítéseket.

A Pilvakerről szóló korábbi cikkeinket erre lehet bogarászni.

(Borítókép: Süveg Áron / Red Bull)

Ne maradjon le semmiről!

Rovatok